Groenten uit blik: is dat net zo gezond als vers?

Gebruik jij ook regelmatig een blikje kikkererwten in je curry en bonen voor in je burrito’s? Peulvruchten zitten bomvol proteïne, vezels, vitaminen en mineralen en passen daarmee in een gezond eetpatroon. Ook zijn ze goede vleesvervangers. Maar zijn groenten en peulvruchten uit blik wel gezond?

Lees ook: Hoe vers zijn diepvriesgroenten en groenten uit blik?

Zonder conserveringsmiddelen

Inblikken is een beproefde en natuurlijke wijze van conserveren. Veel mensen denken dat er allerlei conserveringsmiddelen aan groenten in blik worden toegevoegd, maar dat is niet zo! Blik heeft namelijk beschermende eigenschappen waardoor conserveringsmiddelen helemaal niet nodig zijn. Zelfs zonder conserveermiddelen blijven de groenten ontzettend lang goed. En doordat ze direct na de oogst, op het punt van perfecte rijpheid, worden ingeblikt of ingevroren, gaan er geen vitamines verloren.

Zoutarm en geen toegevoegde suikers

Zit er dan niet veel zout en suiker in blikken groenten en peulvruchten? Daar hoef je niet bang voor te zijn. Veel ingeblikte groenten zijn volledig vrij van toegevoegde suiker en bevatten slechts een snufje zout voor de smaak. Bovendien bevatten bijna alle groenten enkel van nature aanwezige suikers, en binnenkort is er ook maïs zonder toegevoegd zout beschikbaar.

Voedingswaarden

Hoe zit het met de algemene voedingswaarden? Nou, die zijn niet slecht! Op de meeste groenten en peulvruchten in blik wordt sinds kort de Nutritscore geplaatst, die aangeeft hoe gezond een product is. Producten kunnen een beoordeling krijgen van A t/m E. Peulvruchten en groenten scoren vaak een A-score. Een gezonde keuze dus!

Bron: Bonduelle. Beeld: iStock.

groenten uit blik (1) - delicious gezond ongezond