voor eens en voor altijd: hoe vers zijn diepvriesgroenten en groenten uit blik?

Grijp jij bij binnenkomst in de supermarkt standaard naar de groenten uit het versschap? Dat is niet zo gek, want dit is het eerste waar je tegenaan loopt en het ziet er vers en mooi uit. Maar hoe zit het met de diepvriesgroenten en groenten uit blik? Hoe vers zijn die eigenlijk?

Hoe vers zijn diepvriesgroenten en groenten uit blik?

Vers in het versschap

Als we denken aan verse groenten, denken we aan het versschap. Het zit tenslotte in de naam. Het voordeel is dat je je eigen groenten kan uitkiezen. Je hoeft alleen maar te kijken naar welke rijp zijn en het juiste formaat hebben. Ideaal! Maar er zijn natuurlijk meer keuzes voor groenten in de supermarkt, ook voor groenten en peulvruchten die niet in het versschap liggen. Hoe vers zijn die?

Optimale rijpheid

Waar groenten in het versschap eerst hun weg afleggen van het veld naar het schap en vervolgens naar jouw keuken, worden groenten uit blik na het oogsten meteen ingeblikt, en diepvriesgroenten meteen ingevroren. Meestal gebeurt dit binnen 4 tot 12 uur na het oogsten.

De groenten worden op hun optimale punt van rijpheid, smaak en nutriënten geoogst. Het gehalte aan nutriënten blijft gelijk, hoelang je het blikje ook in je keukenkast hebt staan. Dit gehalte aan voedingsstoffen doet na bereiding niet onder bij het gehalte van bereide verse groenten.

Voedselverspilling

Een bijkomend voordeel van ingeblikte groente, is dat het bijdraagt aan minder voedselverspilling. Wist je dat groenten op de derde plaats staan van meest verspilde voedselproducten in Nederland? Per persoon gooien we per jaar zo’n 5,7 kilo weg. Daar zou je ruim drie weken van kunnen eten!

Ingeblikte groenten bederven niet, en dragen daarom nauwelijks bij aan het verlies van voedsel. Groenten uit blik zijn dus niet alleen gezond en gemakkelijk voor jou, maar ook nog eens goed voor de planeet!

Een lijstje met onze favoriete diepvriesgroenten

Niet alle groenten en fruit uit het diepvriesvak zijn even lekker, maar deze diepvriesgroenten kun je met een gerust hart het hele jaar door inslaan als je het ons vraagt.

• Spinazie
• Edamame
• Doperwten
• Tuinbonen (lekker om ze na het ontdooien te dubbeldoppen, het schilletje wordt een beetje taai)
• Pompoen (perfect voor soep!)

Bron: Bonduelle. Beeld: iStock.

Bekijk ook: tagliatelle al ragù bianco e fave (met kalfsvlees en tuinbonen)

diepvriesgroenten - delicious