waarom te veel groene thee niet gezond voor je is

waarom te veel groene thee niet gezond voor je is

Groene thee staat bekend om zijn gezonde imago en wordt zelfs aanbevolen door de Gezondheidsraad. Toch is het verstandig om het drinken van groene thee te beperken tot maximaal drie koppen per dag, zo schrijft Gezondsheidnet.

In 2015 kwam de Gezondheidsraad met het advies om dagelijks drie koppen groene of zwarte thee te drinken. Dit advies zorgde voor vraagtekens bij veel voedingsdeskundigen. Thee werd hiermee toegevoegd aan de lijst van gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkorenproducten en vette vis.

Wetenschappelijk onderzoek liet zien dat groene en zwarte thee bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk en het verkleinen van de kans op een beroerte. Daarnaast lijkt thee ook de kans op diabetes te verminderen. Genoeg redenen dus om thee te promoten, maar geldt hierbij ook: hoe meer, hoe beter?

Wat maakt thee gezond?

Het gezondheidsvoordeel van thee komt van de flavonoïden, antioxidanten die afkomstig zijn van de theeplant Camellia sinensis. Dit advies geldt echter niet voor rooibos of andere kruidenthee. Antioxidanten, zoals flavonoïden en vitamine C, beschermen lichaamscellen tegen beschadiging en kunnen daardoor het risico op bepaalde ziekten verminderen.

Bekijk ook: koken met thee: recepten en technieken

EGCG: het belangrijke bestanddeel in groene thee

In groene thee bestaat 80-90 procent van de flavonoïden uit catechines, een type antioxidant. Bij zwarte thee is dat minder, omdat catechines tijdens het oxidatieproces na de oogst worden omgezet in andere stoffen. Groene thee behoudt door het ontbreken van oxidatie zowel zijn groene kleur als een hoog catechinegehalte.

De meest voorkomende catechine in groene thee is EGCG (epigallocatechine-gallaat). Dit stofje wordt uitgebreid onderzocht vanwege mogelijke gunstige effecten, zoals het stimuleren van vetverbranding, remmen van kanker, vertragen van hersenveroudering en zelfs een mogelijke antivirale werking tegen corona. Hoewel deze aanwijzingen veelbelovend zijn, zijn de voordelen wetenschappelijk nog niet bewezen.

Kan te veel groene thee schadelijk zijn?

Net zoals bij vitamines kan een teveel aan EGCG schadelijk zijn. Bij overmatig gebruik, bijvoorbeeld via supplementen, kan een hoge inname leiden tot leverproblemen. De Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) hanteert daarom een veilige bovengrens van 800 mg EGCG per dag.

Hoeveel is veilig?

Bij normale consumptie van groene thee is het risico op een te hoge inname van EGCG klein. Het precieze EGCG-gehalte in thee varieert echter, afhankelijk van factoren zoals groeicondities, seizoen en bereidingswijze. Volgens EFSA krijgen Europese groene theedrinkers gemiddeld 300 mg EGCG per dag binnen, ruim onder de veilige grens. Wie echter extreem veel groene thee drinkt, kan mogelijk in de buurt van de maximumwaarde komen.

Daarom blijft het advies: drie koppen groene of zwarte thee per dag is gezond, maar overdrijf het niet.

Ben je een echte theeleut? Ga dan ook niet extra veel andere theesoorten drinken. Waarom? Lees het bij Gezondheidsnet.