Je wilt goed voor de wereld én jezelf zorgen. Maar dat kan nog best uitdagend zijn. Wij onderzochten de meest prangende vragen van foodies. Nooit meer keuzestress in de supermarkt!
Deze keer:
Wat is gezonder of beter: koemelk of plantaardige melk?
Wat is beter voor het milieu?
Plantaardige zuivel! Koeien zijn behoorlijk klimaat- en milieubelastend. Ze stoten het broeikasgas methaan uit en dragen bij aan de stikstof- en mestproblematiek. Bovendien krijgen de meeste koeien veel graan of soja om voldoende melk te kunnen produceren.
Haverzuivel is het duurzaamst, omdat haver weinig nodig heeft en hier gemakkelijk groeit. Maar ook sojazuivel is behoorlijk duurzaam. Voor de soja in veevoer wordt tropisch bos gekapt. Maar soja voor menselijke consumptie komt vooral uit Canada en Frankrijk, waar ontbossing geen probleem is.
Dat geldt ook voor vleesvervangers op basis van soja. Overigens krijgen Nederlandse koeien alleen soja met het certificaat van de Round Table on Responsible Soy. Die organisatie stelt strenge eisen aan ontbossing en arbeidsomstandigheden.
Zo maak je zelf plantaardige melk!
Wat is beter voor jou?
Koemelk of sojamelk. Zuivel is een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. De voedingswaarde van melkvervangers als rijst- en haverdrank is vrijwel nul. ‘Yoghurt’ en ‘kwark’ op basis van kokos zit weer vol ongezond verzadigd vet.
Alleen de voedingswaarde van sojazuivel is vrijwel gelijk aan die van gewone zuivel, omdat ook sojabonen veel volwaardige eiwitten bevatten.
Ook gezond: Gouden melk! Zo maak je het.
Lees ook: dit zijn de lekkerste plantaardige alternatieven voor melk