bakken is precisiewerk: met deze drie tips slagen je pogingen gegarandeerd

Van een luchtige meringue tot een heerlijke frambozenshortcake: bakken is een feest! Bakken is precisiewerk en soms mislukt er weleens wat. Laat dat je niet tegenhouden. Met deze aandachtspunten slagen je pogingen gegarandeerd. Aan de slag!

Zo kies je de juiste vorm:
Voor veel gebak is er een speciale vorm. Je koopt ze bij (online) kookwinkels en grote supermarkten.

  • springvormen gebruik je voor lage én hoge taarten. Moeite met kiezen? 24 cm is een mooie middenmaat.
  • vormen met een ribbelrand geven stevigheid aan de taartwand. Sommige hebben een uitneembare bodem: handig om de taart er makkelijk uit te wippen.
  • muffinvormen zijn er in allerlei maten, ook handig om andere taartjes in te maken.
  • Een savarinvorm of rijstrandvorm is een gladde, ringvormige bakvorm, die in verschillende maten te koop is. Als alternatief kun je een tulbandvorm kopen.
  • dariolevormpjes zijn kleine metalen, iets wijd uitlopende rechte vormpjes die handig zijn om puddinkjes mee te maken.
  • Een stoompuddingvorm is meestal afsluitbaar. Kies liefst een vorm met weinig reliëf. Door het reliëf komt de pudding moeilijker uit de vorm.
  • Een tarte-tartinvorm is meestal van koper of gietijzer en geleidt de warmte perfect.

De oven: hoe heet?
Bakwerk is precisiewerk. De werkelijke temperatuur van ovens, vooral van oudere, wijkt vaak af van wat ze aangeven. Dit kun je eenvoudig testen door een oventhermometertje erin te zetten. Een oven die te heet is, zorgt ervoor dat cakedeeg te snel bruint, niet goed rijst en barst. Een te lage oventemperatuur kan het gebak te droog maken en geeft geen mooi korstje. Wij geven in delicious. magazine én online de temperatuur voor een conventionele oven. Heb je alleen hetelucht, trek dan 10% van de temperatuur af en trek ook 10-15% van de oventijd af. Reken op 15-20 min. voorverwarmen.

Wat kan er allemaal in de vaatwasser? 
Alleen de geëmailleerde, keramische en siliconen vormen kunnen in de vaatmachine. Metalen vormen, blik en gietijzer kunnen niet tegen soda.

BRON DELICIOUS. BAKBOEK

bakhulp
Ijssterren 13-2015 deel 2 r. dosia Brewer f. Eric van lokven st. Cyn Ferdinandus, Jens de Visser (ass) bereiding Eke Mariën, sophie Wigbers (ass)