5x wijntips voor bij de bbq

Minta is naast Chef redactie óók vinoloog en kiest elke maand haar favorieten uit het assortiment van Gall & Gall. Dit keer de lekkerste wijnen voor bij de barbecue. En of je nu liever vis, vlees of groente eet: Minta vertelt je welke wijn je er bij moet drinken.

Lees ook: café delicious: 3x de nieuwste dranken

1. Domaine de Luc rose, Pays d’Oc

Fan van groente van de barbecue? Ga dan voor de Domaine de Luc rosé. Die is soepel en tegelijk krachtig van smaak, met wat rode en witte grapefruit, rode bessen, kruidigheid en lekker veel sap. Smaakt fantastisch bij gegrilde paprika, bloemkoolsteak met tomatenvinaigrette, courgette en aubergine met Midden-Oosters tintje. Je koopt Domaine de Luc rose, Pays d’Oc, Frankrijk bij Gall & Gall

2. Wienzer Krems Grüner Veltliner, Oostenrijk

Bij lichte vispakketjes met groene kruiden of vis gemarineerd in Aziatische marinade past deze grüner veltliner perfect. Het is de nationale witte druif van Oostenrijk voor lichtvoetige, elegante of juist gulle, expressieve wijn. Deze grüner veltliner valt in de laatste categorie. De wijn ‘danst’ in je glas en de geur spat eraf. Je ruikt en proeft gele kiwi, citrusfruit, groene appel en kruidigheid.
Je koopt Wienzer Krems Grüner Veltliner, Kremstal, Oostenrijk bij Gall & Gall

3. Les Erperons Chardonnay, Pays d’Oc

Ga voor deze Franse chardonnay als je je visje grilt of voor octopus kiest. De wijn doet ons denken aan Marilyn Monroe: verleidelijk met rondingen. De geur is aromatisch en de smaak vol en zacht: tropisch geel fruit van ananas en mango, rijpe appel, een lekkere lik boter en wat vanille, met op het einde wat verfrissende citrustonen en voldoende sap.
Je koopt Les Esperons Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk bij Gall & Gall

bbq wijn

4. Terra Andina Carmenère, Central Valley Chili

De Chileense Carmenère-druif laat zich hier van z’n beste kant zien. Aanwezig – dit is echt een mond vol wijn – maar toch subtiel. Krachtig en kruidig van smaak met rijpe zwarte bessen, bramen en specerijen, als tonen van laurier en peper. De tannines – die voor dat stroeve gevoel in je mond zorgen – zijn rond, zacht en mooi verpakt. Hierdoor is de wijn stevig en toch zacht van smaak. Geweldig bij gegrilde entrecote en steak of bij slow roasted pulled pork.
Je koopt Terra Andina Carmenère, Central Valley Chili bij Gall & Gall

5. Altano Douro, Portugal

Iets subtieler en verfijnder is de Altano Douro uit Portugal. Vol van smaak, maar met meer rood in plaats van paars fruit. Sappige rijpe kersen, bramen, wat vanille, rozijnen, een laagje chocolade en wat kruidigheid. Combineert goed met gegrilde kip, stoof van de BBQ, gehaktballetjes of biefstuk. Probeer ‘m eens licht gekoeld, dan proef je het rijpe fruit nog beter!
Je koopt Altano Douro, Portugal bij Gall & Gall

Tekst: Minta Nicolaï. Beeld: iStock

bbq - delicious