3x wijn van bijzondere druivenrassen

Minta is naast Chef redactie óók vinoloog en kiest elke maand haar favorieten uit het assortiment van Gall & Gall. Dit keer in het teken van bijzondere druivenrassen die het ontdekken waard zijn!

Bekijk hier welke wijnen Minta tipt voor bij de bbq!

Prima Ballerina (elegant)
De godello-druif vind je vooral in Noord-Spanje, in de regio Galicië. Het druivenras was er bijna niet meer, maar is gelukkig her- ontdekt. Godello heeft, net als de bekende chardonnaydruif, de kwaliteit om zich moeiteloos te voegen in verschillende wijn- maaktechnieken. Het resultaat? Wijn in verschillende stijlen die je telkens weer verrast. Dat maakt deze druif zo interessant. De Pagos del Galir stuift je glas uit en smaakt naar grapefruit, limoen en groene appel. Mooie ‘schone’ en elegante wijn, als een soort kleine prima ballerina. Schenk ’m bij vis of kip met salsa verde, groene kruiden, salade met geitenkaas, gegrilde groene asperges of courgettes. Ook lekker bij fruits de mer. Een zomerontdekking dus! Je koopt Pagos del Galir, Valdeorras, Spanje bij Gall & Gall – € 11,99

Fantastisch Falanghina (fruitig)
Falanghina is een typisch Zuid- Italiaans druivenras. Je komt ’m vooral in Campanië tegen, de streek die ook bekend staat om de geweldige buffelmozzarella. Wijn van falanghina is levendig en kenmerkt zich door de smaak van citrus, perzik, meloen en honing. Dat is een goede mix! Deze falanghina wordt gemaakt in Molise, dat grenst aan Campanië. Wijnhuis Di Majo Norante werkt zo veel mogelijk biologisch en het resultaat is een volle en fruitige wijn. Smaakt naar sappige nectarine, perzik en gedroogde abrikoos. Ben je chardonnayfan, maar wil je wel eens een uitstapje wagen? Dan zeggen we: doen, deze falanghina! Lekker bij saltimbocca, vitello tonnato, risotto met parmezaan, gegrilde kip en gnocchi. Je koopt Di Majo Norante Falanghina, Molise, Italië bij Gall & Gall – € 10,59

Frisse Friulano (avontuurlijk)
De wijnstreek Friuli ligt in Noord – Italië. De meest aangeplante witte druif daar is de friulano. Deze druif was vroeger bekend als tocai friulano, maar daar hebben de Hongaren een stokje voor gestoken. Zij hebben een beschermd (wijn)gebied dat Tokaji heet. Daarom mogen de Italianen de term tocai niet meer voeren en is het nu gewoon friulano. Dit is een glas voor avontuurlijke wijndrinkers en zeker geen borrelwijn. Wij proefden ’m op de redactie bij kruidige midden-oosterse en mediterrane gerechten en daar past-ie perfect bij. Je proeft rijpe gele appel, citrus en een verrassend amandel- bittertje. Je waant je direct in een agriturismo. Je koopt Ca’Bolani Friulano, Friuli, Italië bij Gall & Gall – € 9,79

Tekst: Minta Nicolaï. Beeld: iStock