zo maak je eten met kinderen een stuk relaxter, volgens Jet van Nieuwkerk

Soms kan eten met kinderen als een flinke uitdaging voelen. Kook je apart? En hoe maak je de boel gemoedelijker? Jet van Nieuwkerk geeft tips.

In haar gloednieuwe programma op 24 Kitchen deelt de presentatrice en culinair schrijver nog veel meer handige tips en snelle, doordeweekse gerechten. Iedere werkdag is ze te zien in het programma Lekker Snel! om 17.00.

Jet van Nieuwkerk studeerde aan de Hotelschool, maar leerde de fijne kneepjes van het vak vooral van haar oma en moeder. Stiekem droomt ze soms van een koksopleiding in Parijs, maar nu ze een gezin heeft wil ze niet zo lang meer weg.

Hoe pakt ze het koken voor haar gezin aan? Je leest het hieronder.

Hoe ziet jouw kookritueel eruit? 

Ik heb een heel leuk kantoor in het centrum van Amsterdam, waar ik een bureautje heb met allemaal andere freelancers. Ik ga echt van hot naar her. Een dag is nooit in een ritme te vangen.  

Na mijn werk ga ik altijd eerst naar huis. Dan bereid ik het eten voor en ga ik vervolgens Frenkie halen. We koken op inductie, dus dan zet ik de pannen op een lage stand zodat het gerecht alvast kan pruttelen. Of ik zet de oven alvast aan. Zodra we samen thuiskomen is het eten al bijna klaar en kunnen we aan tafel. Daar ben ik heel trouw in.  

Maak je voor je zoontje hetzelfde?  

Altijd! Ik vind gewoon niet dat je twee keer hoeft te koken. Het is wel handig om zout op tafel te zetten voor de volwassenen. Of parmezaanse kaas, verse kruiden, pittige specerijen, dat soort dingen. Maar vanaf één jaar hoef je écht niet meer apart te koken.

Dat probeer ik iedereen zoveel mogelijk bij te brengen. Ik geef in het programma ook veel tips hoe je met kinderen aan tafel kunt eten.  

Heb je tips voor een moeilijke eter? 

  1. Heb geduld.
  1. Niet pushen. Niet zeggen ‘nog drie happen en dan is het genoeg’ of ‘als je dit opeet dan krijg je een toetje’.
  1. Niet omkopen met andere dingen, dan straal je eigenlijk uit dat wat het kind moet opeten eigenlijk niet zo lekker is.
  1. Het begint bij met z’n allen gewoon gezellig aan tafel zitten. Geen schermen aan. Klets met elkaar en geef niet teveel aandacht aan het eten. Zet simpelweg de pannen op tafel, schep de borden op en neem de dag door. Wat je beter niet kunt doen: een bordje opscheppen en zeggen ‘nou schat, dit ga je geweldig vinden! Proef maar.’ Laat je kinderen maar gewoon en leg niet teveel druk op het eten.

Lees ook: hier wil je nú gaan eten in Amsterdam, volgens Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk 24 kitchen 3
24 Kitchen