Zoals een Britse journalist die ooit een kritisch stuk probeerde te schrijven over Jamie Oliver, concludeerde: it’s impossible to not like him. Geldt dat ook voor zijn recepten? Zeker! Althans de meeste. Deze 10 Jamie-gerechten hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog even lovable als altijd.
Hoewel we niet exact weten welke recepten het meest door jullie gemaakt worden, hebben we wel een idee. Zo zijn zijn snelle recepten ongekend populair. Toen Jamie in 30 minuten uitkwam in Engeland werd het record verbroken: het was het snelst verkopende non-fictie boek ooit met 735.000 (!) exemplaren in 10 weken.
Meer dan twee miljoen keer bekeken
Ook op Instagram zien we uitschieters, Jamie’s zalmpakketje met spicy chorizo en een amandel-paprikasaus is meer dan een miljoen keer bekeken, net zoals zijn midnight pan-cooked breakfast: een klassiek Engels ontbijtje met eieren, bacon, paddenstoelen en tomaten, gebakken in één pan. En de pasta me een bloemkool-saussaus en knapperig knoflook-broodkruim is zelfs meer dan 2 miljoen keer bekeken. Het populairst? EGGS, geklutst, op toast, als tortilla en door de carbonara.
En dat de wereld van Jamie’s eieren houdt, zien we ook op zijn YouTube-kanaal. Evenals pizza, warme havermout en de allerbeste geroosterde aardappeltjes. Dit zijn de 10 populairste recepten van Jamie Oliver volgens YouTube:
Échte spaghetti carbonara van Jamie Oliver
Omdat de meeste thuiskoks grijpen naar een scheutje room, laten Jamie, Gennaro Contaldo en Antonio Carluccio zien hoe je de échte carbonara maakt. Met guanciale (Italiaans wangspek), goed veel zout in het pastawater (maar geen olie!) en twee eitjes per persoon. Wil je een iets decadentere pasta, dan voeg je nog een extra eidooier toe. ‘A little naughty’ volgens Carluccio. De kaas mag je kiezen naar smaak, een beetje pecorino romano of Parmezaan. Maar room toevoegen? Nah-ah, dat je daar überhaupt aan durf te denken, volgens de heren is dat het grootste schandaal.
Jamie Oliver is onze go-to als het gaat om eieren
En dat snappen we volkomen. Onderonsje: ik heb ook van Jamie geleerd hoe je een omelet maakt. Zo’n lekker romig eitje, perfect gegaard en nog zacht van binnen: een omelet baveuse. Na mijn bezoek aan het Parijse Café de Flore – met wit gedekte tafels, obers in zwart uniform en gekmakend goede omeletjes – wil ik niet meer terug naar stuiterende eieren. En gezien de populariteit van Jamie’s ei-tutorials, denken meerdere mensen er zo over. ‘How to make perfect scrambled eggs – 3 ways‘ is inmiddels 15 miljoen keer bekeken. Wow! Evenals ‘How to make perfect poached eggs’ en jawel, ‘Jamie Oliver on making the perfect omelette’ (ik was één van de 6,9 miljoen kijkers). Zelfs de Spaanse variant, de tortilla, is mateloos populair!
Pizza!
Hoe kan het ook anders. Het was Oliver die ons Italiaans leerde koken op televisie. Hij leerde ons groenten aanmaken met niet veel meer dan olijfolie, citroen en zout. Hij leerde ons de 1-2-3 eenvoud van écht goede pasta’s. En drukte ons op het hart dat we het allemaal zelf konden maken in onze eigen keuken, zelfs pizza. Van het kneden en vouwen van het deeg, tot de tomatensaus en toppings (less is more).
How to cook… steak
Les één: laat de steak eerst op kamertemperatuur komen en schenk er een goede drizzle olijfolie overheen. Les twee: masseer de zoutvlokken en peper in het vlees. Les drie: zorg dat je een goede hete pan – met dikke bodem – hebt en bak de steak aan één kant voor een paar minuten, voordat je het vlees omdraait. Dan weer een paar minuutjes bakken op de andere kant, enzovoorts. Tot de steak rare, medium, of well done is – dat is aan jou.