Dit zijn de tofste initiatieven in de foodwereld in tijden van corona

De horeca draait door het corona virus op een laag pitje. Maar dat betekent niet dat we bij de pakken neerzitten. Sterker nog: de foodwereld borrelt en barst momenteel van de inspirerende initiatieven. Wij hebben de tofste initiatieven voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: deze restaurants zijn open voor afhaal- en bezorgservice.

Haal een Hilton-diner in huis

Bijzonder: het pure Italiaanse eten van restaurant Roberto’s is nu thuis te bestellen. Chef Franz Conde bedacht met zijn team allerlei gerechten die dagvers worden bereid en in makkelijke verpakkingen geleverd inclusief grissini, Parmezaanse kaas en brood. Het keuzemenu biedt verschillende voor- en hoofdgerechten als Tortelli di Zucca alla Mantovana, huisgemaakte pasta gevuld met pompoen, ‘amaretti’ koekjes en Italiaanse mostarda met 24 maanden gerijpte Parmezaan en salie. Je krijgt er een code bij voor de instructievideo om alles thuis af te maken. Afhalen bij het Hilton Amsterdam of kies voor bezorgen als je buiten de stad woont.

Naast het menu kan je ook proeven van de bijzondere Italiaanse delicatesse l’oro Tartufo – l’oro bianco a casa. Dit menu bestaat uit traditionele gerechten, inclusief de mogelijkheid om eigen truffel en een truffelschaaf te kopen. Dit is alleen beschikbaar op 21, 22, 28, 29 november en 5, 6 december 2020. Bestel via Resengo of per mail AMSHI_guestrelations@hilton.com of pak de telefoon: (020) 710 90 20.

Uit de Franse keuken van Mamie

Gezinsuitbreiding bij de lekkerste bakker van Leiden: Mamie Gourmande. In het aanpalende pand La cuisine de Mamie bereiden koks heerlijke Franse klassiekers als coq au vin en homard gratinée, maar ook kun je er terecht voor rillette, artisinale cider, limo, gezouten boter uit Normandië of een verantwoord kippetje van het spit. Nieuw is het weekmenu. Voor € 9,50 kun je van maandag t/m zaterdag een heerlijke maaltijd afhalen.  Bijv. op maandag geroosterde buikspek met wilde rijst of de vega-versie geroosterde pompoen met wilde rijst. En op vrijdag pastei met witvis en dragon of de vega-versie pastei met groentestoof. Eén telefoontje en je maaltijd wordt voor je gereserveerd. 071 542 8582. Gangetje 12, Leiden, lacuisinedemamie.nl

Het enige one-table resto van Nederland

Fijn hoor dat de restaurants weer open zijn, maar je zult maar een heel klein restaurant hebben, zoals Nayolie in Voorschoten. Eigenaar Kelvin Lin besloot niet bij de pakken te gaan neerzitten en opende het enige één-tafel-restaurant van Nederland. En wat voor een restaurant. Gastronomiegids Gault & Millau riep hem uit tot beste Aziatische restaurant van Nederland, dus dan weet je het wel: eten op hoog niveau. Het menu dat alom gelauwerde chef Lin serveert is op basis van omakase, een Japanse wijze van dineren waarbij je je volledig overgeeft aan de kennis en kunsten van de chef. Zin om je een avond lang helemaal in de watten te laten leggen? Mail naar info@nayolie.nl De kosten bedragen € 125 p.p. ex. drank. Lins chef’s table is coronaproof: iedereen zit anderhalve meter uit elkaar en kan worden gereserveerd voor een gezelschap van 2 tot maximaal 4 personen op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Behoor je niet tot de geluksvogels die een tafel weten te bemachtigen? Kelvin Lin heeft ook een take away viergangenmenu: Dinner by Kelvin Lin @home’, dat je bij zijn resto in Voorschoten kunt afhalen. Alles is per gang verpakt en instructies/instructievideo’s/live social-instructies worden meegeleverd. De kosten bedragen € 49,50 per couvert. Bestellen kan van maandag t/m donderdag door je volledige naam te appen naar 06-55 414 530 . Lin neemt dan contact met je op.

Bestel een foodtruck voor de buurt

Niet alleen de restaurants hebben het zwaar in deze tijd, ook  foodtruckers hebben last van de coronacrisis en kunnen wel een ruggensteuntje gebruiken. Dat vond ook Jeroen Janssen, die in maart voor zijn buurt een foodtruck bestelde. Dat werd zo’n groot succes dat hij samen met twee compaans een website startte waar je een foodtruck kunt bestellen voor je eigen buurt. Hoe tof is dat? Van Chorizos & Co met authentiek Argentijns tot Joeri Tandoeri die vanuit een brandweerauto kip tandoori en curry’s serveert tot Rich Pork van voormalig executive chef van het Amstel Hotel met o.a. een broodje Baambrugs big. Het enige wat je hoeft te doen, is je buurt mobiliseren. buurtkeukens.nl

Cooking battle zonder verspilling

In de youtube-serie ‘Wat bakken we ervan’ gaat Marije van der Made samen met bekende foodies zoals Hugo Kennis en Jet van Nieuwkerk de battle aan om het lekkerste gerecht te maken met heerlijke producten die anders verspild zouden worden. Verwacht spanning en strijd in de keuken, maar vooral ook een flinke dosis inspiratie om vanavond nog je (koel)kast leeg te trekken en alle producten die tegen de datum aan zitten te verwerken in een spetterende maaltijd.

Criskoken: gerechten van topkoks voor een prikkie

Aan het begin van de corona-lockdown lanceerde culinair journalist Mara Grimm haar website crisiskoken.nl vol makkelijke en vooral betaalbare recepten van topkoks. Dat werd binnen no time zo’n succes dat er nu een kookboekje volgt. Met niet alleen hits van de site, zoals de gehaktballen van Jonnie Boer, maar ook een aantal nieuwe recepten als stoofvlees van Hans van Wolde. Het boekje wordt geschreven en gedrukt tijdens de corona-lockdown en is voor € 14,99 euro te koop via crisiskoken.nl. Van elk verkocht exemplaar gaat € 2,50 euro naar de voedselbank.

Lea’s Boerderij Box

Als Lea ten Brummelhuis door de corona crisis verplicht thuis komt te zitten omdat de horeca op slot gaat, gaat ze niet bij de pakken neerzitten. Ze meldt zich als vrijwilliger  bij boerderij Dikhoeve in Ransdorp. Tijdens het melken van de schapen, krijgt ze een fantastische eurekamoment: een boerderijbox, gevuld met bijvoorbeed verse schapenkazen, karneboter cider en zuurdesembrood van Hotel De Goudfazant en meer. Zo gedacht, zo gedaan, en leuk: steeds meer mensen halen op de fiets hun box af. Bestellen kan via boerderijbox@gmail.com en afhalen bij Boerderij Dikhoeve Dorpsweg 115, Ransdorp.

Tekst: redactie delicious. Hoofdbeeld: Restaurant Roberto’s Hilton Hotel

pasta horeca uiteten - delicious