Knoflookolie: dip er brood in, drizzle over een pizzapunt, en proef hoe fantastisch lekker het smaakt bij gegrild vlees. En het beste? Zelf maken is kinderspel – een paar teentjes knoflook in olijfolie en klaar, toch?
Helaas ligt er een gevaar op de loer: botulisme, een zeldzame maar dodelijke voedselvergiftiging veroorzaakt door Clostridium botulinum.
Krijg je echt botulisme door knoflookolie?
Als je een fles knoflookolie of een ander condiment met knoflook in olie (crispy chili-olie) koopt in de winkel is de kans op botulisme nihil. Dat gezegd hebbende; ga je zelf aan de slag, dan zijn er wel risico’s.
Dat zit zo; knoflook – maar ook verse kruiden en andere groenten – zijn laag-zure voedingsmiddelen en kunnen sporen van Clostridum botulinum bevatten. Zodra je ze onderdompelt in olie, ontstaat er een zuurstofvrije omgeving — precies wat deze bacterie nodig heeft om zich te ontwikkelen.
Het gevolg? De bacterie kan een krachtig neurotoxine aanmaken dat verlamming, locked-in-syndroom of zelfs de dood kan veroorzaken. Je ruikt, ziet of proeft niets bijzonders, maar één microgram van dit gif is al levensgevaarlijk.
Chili-olie vormt een vergelijkbaar risico, zeker als er verse pepers gebruikt worden. Ook hier geldt: olie + laagzuur ingrediënt + kamertemperatuur = mogelijk dodelijke cocktail.
Dat klinkt niet best, is er ook een manier om veilig knoflookolie te maken?
Gelukkig wel! Onderzoekers van de Universiteit van Idaho ontwikkelden een methode waarbij je de knoflook of kruiden eerst verzuurt in een oplossing van 3% citroenzuur (verkrijgbaar bij weckshops). Na 24 uur weken in deze oplossing kun je de knoflook veilig gebruiken om olie te infuseren.
Ook een optie: gebruik gedroogde kruiden of knoflook (deze knoflookchips koop je bij de toko of online), of bewaar je olie altijd gekoeld onder 3°C. Verwarmen tot 80°C gedurende 20 minuten is ook een manier om het risico te minimaliseren, maar dit verandert vaak de smaak.
Onze tip?
Speel op zeker. Maak knoflookolie volgens wetenschappelijke richtlijnen, gebruik je gezonde verstand en laat verse kruiden nooit zomaar in olie op kamertemperatuur trekken. Of kies voor kant-en-klare knoflookolie uit de winkel: better be safe than sorry.