Cider is minstens zo veelzijdig als wijn (en dit zijn onze favorieten)

Als er íets Frans is, is het cider. Lekker bij kaas, bij veel Franse stoofgerechten, gratins en uiteraard bij Bretonse galette, de crêpe van boekweitmeel.

Maar wat is cider eigenlijk precies? Cider is een soort gefermenteerd appelsap met alcohol. Ook fijn: cider bevat vaak minder alcohol dan wijn. Na het plukken worden de appels tot pulp geplet en de pulp wordt geperst of gecentrifugeerd. Dit verrukkelijk verse sap is al een sensatie op zich, maar verdwijnt zo snel mogelijk in houten of stalen vaten voor twee achtereenvolgende fermentaties: de alcoholische en de ‘malolactische’. In zo’n drie maanden tot soms wel drie jaar (!) ontstaat een troebelgele drank met een subtiel alcoholpercentage (4-6%) en een nog subtielere bubbel. Aha!

allesovercider-deliciousmagazine-2
Beeld: Elegastcidery

Hier scoor je de lekkerste cider

Appels & Peren
Bij Appels & Peren haal je je hart op als je van cider houdt. En dat houden we. Zowel in hun winkel als in de webshop vind je de lekkerste ciders. Veel soorten Franse cider, maar ook Spaanse, Baskische, Engelse en nu ook Nederlandse cider. Van de firma Appels & Peer, van oud hoogstamfruit of cider van rode redlove appels of ongefilterde perencider van Groot Merm uit Elst.
appelsenperen.amsterdam

Ciderlab
Leuk: een rondje cider uit Europa proeven met de ciderflight van Ciderlab! Hier vind je allerlei heerlijke ciders, uit heel Europa dus.
ciderlab.nl

Ramcider & Bearcider
Of ga voor Rotterdamse cider, bijvoorbeeld die van Ramcider. Of bear cider uit ’s Graveland, echte Hollandse cider.
ramcider.nl & bearcider.nl

Liever zelf plukken & oogsten? Ga dan mee met de cidermannen van Elegast! Zie voor meer info: elegastdistillery.com.

Zelf cider maken? Leer hoe je je eigen appels vergist tot homemade cider van mensen die Nederlandse cider van oude hoogstamrassen maken. Hoe leuk!
cidervoorieder.nl & iesselcider.nl 

TEKST MERIJN TOL BEELD ELEGASTCIDERY

allesovercider-adressen-deliciousmagazine-1