alles over Jord Althuizen uit De Slimste Mens

Of hij nou de slimste mens wordt of niet, Jord Althuizen heeft sowieso al heel wat prijzen op zijn naam staan. Zijn missie? “De grenzeloze mogelijkheden en de kunst van het koken met vuur laten zien.” Dit is alles wat je moet weten over deze culinaire ster die zijn kennis gaat testen in het programma.

Jord Althuizen is oprichter, eigenaar en pitmaster van BBQ Catering bedrijf Smokey Goodness. Daarnaast is hij chef, restaurant manager en maakte hij verschillende kookboeken.

Ook werd hij in het verleden al eens wereldkampioen Whole Hog Barbecue (een manier van BBQ die vooral in het zuiden van Amerika heel populair is).

Meer over BBQ? Barbecueën voor beginners – en iedereen die een opfriscursus kan gebruiken

Smookey Goodness

Onder de naam Smookey Goodness heeft hij een waar BBQ imperium gebouwd. Zo maakte hij 18(!) boeken over elke soort BBQ. Van winterse varianten tot burgers, een Nederlandse special en allerlei snacks van het open vuur.

Inmiddels bestaat het bedrijf meer dan 10 jaar en zijn zij dé experts op het gebied van BBQ’en en staan ze op festivals en verzorgen ze cateringklussen en workshops.

Jord Althuizen en zijn liefde voor de BBQ

Al van jongs af aan, voelt Jord zich direct verbonden met goed eten. Als kind wist hij al voor het zien van de menukaart het beste – en vaak duurste – gerecht te kiezen en het was dan voor zijn familie en vrienden ook geen verrassing dat hij voor een carrière in de horeca koos.

Al op 15 jarige leeftijd stond Jord achter de kachel in de Nederlandse restaurants en begon zijn culinaire reis met het massakoken voor grote groepen tot aan fine dining bij exclusieve avondjes. Daarna ging hij studeren aan de Internationale Hotelschool in Den Haag.

Tijdens een stage in Amerika leerde hij zijn vrouw kennen en zo raakte hij geïnteresseerd in de Amerikaanse barbecue-cultuur. Daarna werd het zijn missie om al zijn kennis over de BBQ naar Nederland te brengen.

Recepten van Jord

chipotle-honey kipkebabs
Jord Althuizen heeft ons helemaal ingepakt met zijn flinke barbecueboek Smokey Goodness. We willen alle gerechten eruit maken. Deze kipkebabs hebben we al in onze testkeuken gemaakt. Smokey, spicy en zoet. Je kunt ze direct boven de kolen grillen (dus niet indirect), waardoor ze geschikt zijn om te maken op elke barbecue. Dit recept komt uit Smokey Goodness van Jord Althuizen. Hét barbecueboek van deze zomer. 
naar recept
kebabs-smokey-delicious
smokey’s coq
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
naar recept
bavette gordita’s met chipotle-hollandaise
Mix deze fijngemalen aromatische pepers door een zelfgemaakte hollandaisesaus en maak zo een Neder-Tex-Mex-variant van de klassieke steak fajita. Dat we geen biefstuk maar bavette gebruiken, is voor ons een logische keuze. Bavette was jarenlang ondergewaardeerd, maar gelukkig ontdekken steeds meer mensen de volle steaksmaak van deze werkspier met een bite.
naar recept
bavette-delicious
Jord Althuizen De Slimste Mens