alle cacao in Verkade chocoladerepen én koekjes nu Fairtrade

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Goed nieuws van het chocofront! Verkade en Fairtrade hebben namelijk hun samenwerking hernieuwd. Alle cacao in de chocoladerepen én koekjes van Verkade is nu Fairtrade.

De overstap van Verkade naar Fairtrade startte al in 2021, waardoor Verkade in bijna één jaar tijd een Fairtrade premie van €200.000,- heeft gegenereerd voor Fairtrade coöperaties van cacaoboeren*.

Er is geen betere timing om dit te vertellen dan met de introductie van de nieuwe smaak chocoladereep van Verkade: Hazelnoot & Karamel. Waarom het belangrijk is dat alle Verkade cacao nu Fairtrade is? Dat lees je hieronder. Meer weten over Fairtrade chocolade? Kijk dan hier.

NIET VANZELFSPREKEND


Ken je dat échte thuisgevoel? Daar hoort de romige smaak van Verkade chocolade natuurlijk bij. Een fijn thuisgevoel is echter niet vanzelfsprekend voor cacaoboeren en hun gezinnen. Cacao komt van miljoenen kleinschalige boeren, veel van hen leven in extreme armoede en verdienen minder dan 1 Euro per dag. Met onder andere kinderarbeid tot gevolg.

Samen kunnen we de chocowereld eerlijker maken, heel simpel door in het chocoladeschap te kiezen voor Fairtrade chocolade en daarom is de samenwerking tussen Verkade en Fairtrade zo belangrijk. De organisatie zet zich al jaren in om de positie van cacaoboeren te verbeteren.

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Ruim 440.000 cacaoboeren, verenigd in coöperaties, zijn wereldwijd aangesloten bij Fairtrade.


BETERE GEZONDHEIDSZORG EN ONDERWIJS DOOR FAIRTRADE


Cacaocoöperaties krijgen voor de cacao die ze onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen tenminste de minimumprijs en een vaste premie. Dit geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen, maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Stap voor stap kunnen zij zo werken aan een betere toekomst en een veilig thuis.

Doordat alle cacao in Verkade-producten nu Fairtrade is, profiteren nog meer cacaoboeren van deze meerwaarde en hebben ze meer middelen om aan een fijne en veilige thuissituatie te bouwen. Lees hieronder het verhaal van Dah Oho, 32 jaar, getrouwd, moeder van vier kinderen, cacaoboer, en lid van de Fairtrade ECAKOG coöperatie.

HET VERHAAL VAN DAH OHO – CACAOBOER

Dit is Dah Oho. Cacaoboer bij coöperatie ECAKOG. Ze is 32 jaar oud, getrouwd en heeft vier kinderen. Sinds 2005 is ze cacaoboer. Cacao is de grootste bron van haar inkomen. Met haar inkomen zorgt ze voor haar gezin, kunnen de kinderen naar school en naar een dokter wanneer nodig.

Dah Oha zegt over Fairtrade: “Fairtrade zorgt letterlijk voor eerlijke handel in cacao en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen: cacaoboeren, handelaren en kopers tevreden zijn. Het doel is een win-win situatie voor iedereen.”

Dankzij de support van Fairtrade heeft Dah Oho nu een watertoren die dicht bij haar huis staat. Hierdoor heeft het gezin schoon drinkwater. Dah Oho ontvangt door de samenwerking met Fairtrade ook bonussen en heeft ze de mogelijkheid om een lening van de coöperatie aan te gaan. Voordat Dah Oho zich bij de coöperatie aansloot had ze veel financiële problemen.

Wanneer Dah Oho nu tegen dingen aanloopt, helpt de coöperatie haar, bijvoorbeeld met de zorg voor de cacaoplanten. Haar situatie is drastisch veranderd met de hulp van Fairtrade en de coöperatie die ook helpt bij het onderwijzen over betere landbouwtechnieken.

Voor Dah Oho is het belangrijk dat haar kinderen naar school gaan, gaan studeren en goede banen krijgen. Zelf heeft ze nog de ambitie om een naast cacaoproductie een eigen bedrijf te starten ze is namelijk vastberaden ooit een eigen huis te laten bouwen, zodat ze een eigen en fijn thuisgevoel kan creëren!

Lees ook het inspirerende verhaal van de vrouwelijke cacaoboer Kouassi Affoué Angèle hier.

KOM TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE WERKEN IN DE LEUKSTE CHOCOLADEFABRIEK VAN NEDERLAND

LEER MEER OVER FAIRTRADE CHOCOLADE MAKEN TIJDENS DE CACAOWEKEN
Zaandam is de thuisstad van de Verkadefabriek. Het Zaans Museum heeft daarom een permanente Verkade Experience, een belevenis voor jong en oud! Tijdens de herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) zijn daarnaast de jaarlijkse cacaoweken bij het Zaans Museum.

Kom een dagje werken in de leukste chocoladefabriek van Nederland. Ontdek jouw talenten als cacaobaas, choco-expert, koekjesinpakker of bonbon designer. Na al dat harde werken mag je natuurlijk ook even proeven.

MAAK JE EIGEN FAIRTRADE THEATER OF KIJKDOOS
Wat is Fairtrade precies? En hoe komt die chocoladereep eigenlijk in het schap van de supermarkt? Op de site van Fairtrade Nederland is een uitknipvel voor kids te downloaden die het verhaal van boon tot reep vertelt. Maak samen een kijkdoos of een poppentheater. Een leuke activiteit om bijvoorbeeld met de kinderen te doen, en spelenderwijs uit te leggen hoe die chocoladereep.

* dit is een schatting op basis van 3 kwartalen.