delicious. was erbij: het oogstfeest van de Opperdoezer Ronde

Je hebt aardappels en je hebt lekkere aardappels. Opperdoezer ronde zijn lékkere aardappels. Jaren terug nog een moeilijk te krijgen streekproduct, nu door heel Nederland te koop. Vorige week was het feestelijke moment daar: het oogstfeest van de opperdoezer ronde, de officiële start van de oogst 2018.

 

opperdoes - deliciousdelicious. eindredacteur Laurien: “Sinds 1969 hebben opperdoezers een BOB, de Beschermde Oorsprongsbenaming van de Europese Unie. Alleen aardappels die in een klein gebied rond Opperdoes worden gepoot – gezaaid zeggen ze daar – en gerooid, mogen opperdoezer Ronde heten. De opperdoezers eten ze zo: met gesmolten roomboter en een beetje zout. Dat ga ik dus ook doen dit weekend. Een groene salade erbij, niks meer aan doen.”

 

De Westfriese tafel

wagyuHet was meteen ook het begin van de campagne de Westfriese Tafel, die met een megagrote tafel / stand culinaire streekproducten – plus de verhalen van de producenten erachter – gaat promoten. Opperdoezers dus, en kaas natuurlijk, maar ook zalm, kruiden, krentenbrood, wagyurundvlees (dat was héél lekker!), West-Friese wijn, prosecco (echt waar) en verse knoflook. En dat was nog niet alles. We kregen ook sushi van zalm, nori en puree van opperdoezer, gekruide kip met opperdoezer en bierdip en zélfs focaccia met een topping van opperdoezers en olijfolie.

Meer weten over de opperdoes?
opperdoezerronde.nl
westfriesetafel.nl

En kijk, daar gebeurt het: de oogst van de opperdoezer ronde: 

opperdoezer sushi