merijn interviewt yotam en helen – een zoet gesprek

merijn interviewt yotam en helen – een zoet gesprek

Sweet, ze schreven het samen Yotam Ottolenghi en co auteur Helen Goh. En ‘sweet’ is het perfecte woord. Op elk moment dat je ze spreekt zijn ze ‘sweet’ en open. En dat terwijl ze bedolven worden onder aandacht en volgers. Ze zijn niet alleen voorbeelden van fantastische bakkers, maar ook nog een voorbeeld van geduld met aandacht, liefde en passie voor alles en iedereen!

In delicious. 10 vind je enkele recepten uit ‘Sweet’, het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi…

Een zoet gesprek

Yotam en Helen maken niet alleen elkaars zinnen af maar ook elkaars taarten en cakes.

Favoriete ingredient?
De bruine twinkelogen van Helen – die in het dagelijks leven ook nog psychotherapeut is –  gaan glimmen  als ze in een waterval begint te ratelen. ‘Iedere cake en elk bakwerk knapt enorm op van citroenrasp. Dat zorgt voor een perfecte balans met het zoet. En oh ja bruine suiker (bruine basterd suiker in Nederland, moscovado sugar in Engeland, red.), dat geeft zo’n complexe smaak.’ Waarop Yotam haar waterval voortzet in een enthousiaste litanie over de geweldige werking van bruine suiker in bakwerk. ‘Dat karamelachtige, die donkere smaak! En pistache… ook zo onmisbaar.’ Even wordt het in plaats van een interview een gesprek, want Yotam vraagt mij ook om de haverklap dingen, omdat we elkaars werk al jaren kennen. Een gedeelde passie dus, en hij is de eerste om dat te willen delen.

Samenwerken
Hoe de twee samen bakken ligt voor de hand. ‘Ja we zijn helemaal op elkaar ingespeeld. We hebben zoveel gebakken en getest samen, en ons gebak gefinetuned. Op zondag keek mijn partner Karl dan uit het raam om me zuchtend te vertellen dat Helen er weer was, met een achterbak vol fantastisch bakwerk. Onze hele middag bestond dan uit proeven en proeven en bespreken in onze keuken en finetunen en aanpassen. Helen lacht: ‘we zijn echt obsessief qua bakken en analyseren, geregeld gaan we er zo in op dat we niet in de gaten hebben dat de testchefs en anderen de tafel allang verlaten hebben. Soms testen we recepten wel meer dan 10 keer!’.

‘En na 8 cakes proeven… is het ook voor ons hard werken!’ vervolgt Yotam. ‘Daarom wilden we het boek bijna ‘suiker’ noemen.  Er komt heel veel suiker voor in dit boek. In deze tijd een woord met een smet erop, maar alle suiker, of het nu honing, agave- of kokosbloesemsuiker is, moet je gewoon met mate gebruiken. Zelf bakken. En dan heel erg van genieten. Met die gedachte maken wij ook ons bakwerk.’

Fruit of chocolade?
‘We zijn allebei dol op taarten met fruit.’ Zegt Helen. ‘Op een gegeven moment werden we door onze uitgever bijna teruggefloten met de vraag of er iets meer bakwerk met chocolade, noten en pinda’s in het boek mochten, en niet alleen maar met fruit. Maar fruit – en ook specerijen – maakt bakwerk lichter.’ Yotam veert op en zegt tegen me: ‘ik denk trouwens echt dat je voor je dochter’s verjaardag die taart in de vorm van nummer 2 moet maken, die is geweldig! Oh nee die is met aardbeien, dat kan niet in december. Helen, welke moet ze dan maken? Met blauwe bessen? Wacht even… we komen er zo op terug.’

Kerst?
‘Mensen moeten het zichzelf niet te moeilijk maken. Kies gewoon een taart die voor jou te doen is. Het gaat om het plezier en de smaak. Niet om ingewikkeld doen.’ ‘Een van mijn grootste favorieten’ zegt Helen,  ‘is de citroen maanzaadcake. Dat is de ultieme cake voor elke dag. We noemen ‘m onze erfgoedcake. Het is zo’n cake die je gewoon nodig hebt in het leven.’

TEKST MERIJN TOL BEWERKING ROOS VOLKERS FOTOGRAFIE MINTA NICOLAÏ

DEL cover 10Zelf aan de slag met de ‘sweet’ recepten van Ottolenghi? Bestel delicious. editie 10! Daarin staan heerlijke taarten en verrukkelijk gebak.