solo food van Janneke Vreugdenhil

Kookboekenfans opgelet! Van 5 tot en met 13 november is de Kookboeken7daagse. Veel kookwinkels, restaurants, warenhuizen en kookstudio’s staan dan in het teken van de beste, lekkerste en bijzonderste kookboeken. Ontmoet auteurs als Onno Kleyn van wie net De Grote Kleyn verscheen, delicious. friend Yvette van Boven die de ene bestseller naar de andere aflevert, of proef de zuurkoolkroketten uit Zuur van delicious. redacteur Bas Robben.

De hele week tippen wij ónze favoriete kookboeken. Dit keer: Solo Food 72x koken voor jezelf van Janneke Vreugdenhil.

solo foodJanneke Vreugdenhil is culinair columnist, journalist en kookboekenschrijfster. Al eerder verschenen van haar hand: Comfort Food, I love groente en Hoge hakken in de keuken. Solo Food 72x koken voor jezelf is het eerste kookboek dat koken voor jezelf serieus neemt. Veel mensen staan met liefde uren in de keuken voor hun gezin of vrienden, maar eten als ze alleen zijn een pizza voor de tv. Janneke daarentegen vindt het heerlijk om voor zichzelf te koken. ‘Ik ben alleen. Ik maak een steak bearnaise met friet en sla voor mijzelf. And then I don’t feel so bad. Even later schrijft ze: ‘ik pak een servet uit de kast, scharrel bestek uit de la en dek de tafel. Hoewel het nog licht is buiten, steek ik een kaars aan. Kan mij het schelen. Dit is mijn feestje. Dinner for one.’

Janneke laat in Solo Food zien dat lekker koken voor jezelf juist uiterst bevredigend kan zijn. Je hoeft met niemand rekening te houden, weet precies hoe lang de biefstuk gebakken moet worden en kunt dat heerlijke pastaatje met gamba’’s en rokerige whisky-tomatensaus helemaal alleen opeten.

De recepten zijn eenvoudig en stuk voor stuk verrukkelijk. Wij hebben direct zin om onze tanden in gerechten als Chinese mie met biefstuk en oestersaus, de procureurstoof met rode wijn en laurier,  lamskoteletten met rode wijn-tijmjus en Franse boontjes of risotto met paddenstoelen te zetten. En dan die toetjes, oh die toetjes: chocolademousse, peren-yoghurtswirl, warme appeltaart met vanille-ijs, rozemarijn-honingvijgen met gorgonzola, mango-kokosijs of tiramisu. In Solo food geeft Janneke je een persoonlijke kijk in haar leven met 72 recepten die je ernaar doen verlangen om aan tafel te gaan. Alleen!

TEKST ROSA LEE SZARZYNSKI FOTOGRAFIE FLOORTJE VAN ESSEN-INGEN HOUSZ

solo food