ramen van Tove Nilsson

Kookboekenfans opgelet! Van 5 tot en met 13 november is de Kookboeken7daagse. Veel kookwinkels, restaurants, warenhuizen en kookstudio’s staan dan in het teken van de beste, lekkerste en bijzonderste kookboeken. De hele week tippen wij ónze favoriete kookboeken. Dit keer is dat: Ramen van Tove Nilsson.

ramenDe Zweedse Tove Nilsson is kok, sommelier en kookboekenschrijfster. Eerder verscheen haar boek Limonade, fris & snacks waarin Tove ons laat zien hoe je gemberbier, vlierbloesemchampagne en exotische vruchtendrankjes maakt.

In haar nieuwste boek Ramen draait het allemaal, zoals de titel al zegt, om ramen: een gerecht in een kom dat bestaat uit noedels, bouillon en een topping. De afgelopen tien jaar ging Tove Nilsson naar onder andere Tokyo, Londen en New York voor de beste ramenrestaurants. Uren tuurde ze in de pannen van topkoks en checkte ze bouillons en kooktijden van noodles. Met als resultaat een boek vol heerlijke recepten en schitterende fotografie.

Van tantanmenramen met varkensgehakt en gefermenteerde chilipasta tot kimchiramen met gefrituurd buikspek, of yankinikuramen met gegrilde entrecote en sojasaus. Maar ook groenteliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan bijvoorbeeld paddenstoelen-tofuramen. De prachtige foto’s erbij zorgen ervoor dat je direct trek krijgt in een lekkere kom ramen.

In het boek zie je niet alleen de lekkerste ramen, ook neemt Tove je mee op reis. Onder andere naar Kappabashi, de grote markt met keukenspullen in het noorden van Tokyo en naar een yakitori-restaurant in Piss Alley. Daarnaast staat Ramen vol met handige tips en leer je alles over de herkomst van ramen. Leuk: er is een bonushoofdstuk met recepten voor knapperige retich met krokante garnalen en onsen-ei met dashi.

RAMEN | TOVE NILSSON | ISBN 978946±431578 | UITGEVERIJ GOOD COOK | € 19,95

TEKST ROSA LEE SZARZYNSKI

ramen