delicious.: het beste uit 10 jaar

Kookboekenfans opgelet! Van 5 tot en met 13 november is de Kookboeken7daagse. Veel kookwinkels, restaurants, warenhuizen en kookstudio’s staan dan in het teken van de beste, lekkerste en bijzonderste kookboeken. Ontmoet auteurs als Onno Kleyn van wie net De Grote Kleyn verscheen of delicious. friend Yvette van Boven die de ene bestseller naar de andere aflevert, of proef de zuurkoolkroketten uit Zuur van delicious. redacteur Bas Robben.

De hele week tippen wij ónze favoriete kookboeken. Dit keer ons eigen kookboek: het beste uit delicious. Omdat je die als delicious.fan natuurlijk niet mag missen.

Het beste uit delicious.

delicious. bestaat 10 jaar! En dat vieren we natuurlijk uitgebreid. Onder andere met een dik jubileumboek met maar liefst 212 parels uit tien jaar delicious. De recepten zijn gebaseerd op onze 10 pijlers: seizoen, lokaal, bewust, avontuur, aandacht, comfortfood, trends, samen, passie en feest.

Veel recepten zijn van de hand van onze delicious.friends. Geniet samen met je familie van de eenvoudige, maar geweldige recepten van kookboekenschrijfster Janneke Philippi die ze voor Familietijd maakte. Van geroosterde paprika’s met garanalen-koriandersalade tot bleekselderijstamppot met Luikse kalfsbouletjes. Of ga voor de prachtige, creatieve groentegerechten als rodekooltaart met appel en cognacroom of zalm uit de oven met laurier-zuurkoolkorst van kookboekenschrijver en kok Kirsten Eckhart.

Maak de easy, maar lekkere gerechten van kok en kookboekenauteur Eke Mariën, die voor delicious. regelmatig aan de slag gaat met lokale (vergeten) ingrediënten of mooie seizoensproducten. Wat dacht je van perengelei met gember, van kokkels met witte wijn en chilipeper of heerlijke gerechten met aardappel in de hoofdrol?

Zin in comfortfood? Probeer de geroosterde-oerwortelsalade met eendenborst en cantharellen van kok en kookboekenauteur Yolanda van der Jagt of de knolselderijsoep met parmahamstengels en basilicumolie van tv-presentator en kookboekenauteur Yvette van Boven.

Zoetekauwen laten zich verrassen door al het verrukkelijke zoet van onze culinair redacteur Dosia Brewer. Van dadelstroopwafels tot karnemelkpudding met nootmuskaat en laurier. Natuurlijk ontbreken ook de avonturen van Mister Kitchen niet. Ze voeren ons mee naar een bananenplantage in Colombia, het oervarken in Hongarije en naar de bonenstokken in Friesland en koken er fantastische gerechten mee.

Nog meer neusjes van de zalm vind je in het hoofdstuk met onze gastchefs. delicious. nodigt al tien jaar chefs en patissiers met een visie uit om hun passie (en recepten) te delen. Zo kregen we van Dick Pieter Arkenbout van De Vluchthaven het ultieme recept voor gebakken inktvis met appel-saffraanaiolie, van Leonardo Pacenti het superrecept voor langzaam gebraden varkensrib met seizoensgroente en van Seppe Nobels van Graanmarkt 13 zijn onovertroffen recept voor tarbot met garnalen, ratte-aardappel en limoenmousseline.

En onze huisvinoloog Ellen Dekkers laat alle trends van de afgelopen tien jaar de revue passeren.

Kortom… het beste uit delicious. mag niet op je boekenplank ontbreken!

Hoofdredacteur Makkie Mulder over het boek: ‘Zomaar voor een vriend, omdat de lente in de lucht hangt of omdat ’t alweer bijna lunchtijd is… Kook zo delicious. mogelijk, altijd!’

TEKST ROSA LEE SZARZYNSKI

delicious.