de willy wonka van tony’s chocolonely

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vrijdag 1 september schoof delicious. aan bij het Tony’s Chocolonely drie-gangendiner voor de presentatie van de nieuwste limited edition chocoladerepen. Tijdens het smullen, maakten we kennis met het brein achter al die fantastische smaken: ‘spice girl’ Eva. 

Zo maak je avocado-chocolademousse met karamelsaus!

De Willy Wonka van Tony’s Chocolonely

interview

1. Wat een droombaan heb jij! Je mag elke dag Willy Wonka zijn! Waar kunnen we solliciteren?
Ja, spice girl zijn bij Tony’s is ècht een droombaan; elke dag bezig zijn met chocolade is super lekker! We zijn maar met een klein ontwikkelingsteam, dus alles wat je maakt, is letterlijk door jouw handen gegaan voordat het in de supermarkt belandt. Dat maakt het werk heel tastbaar en persoonlijk. Daarnaast weet ik dat dat de impact op de cacao-industrie met elke succesvolle smaak die we introduceren een beetje groter wordt. Dát is eigenlijk pas echt de kers op de taart.

2. Waar deed je inspiratie op voor de drie nieuwe smaken?
De limited editions zijn geinspireerd op het thema ‘Tony’s huiskamerrestaurant’. De repen (melk-rogge-zeezout, melk-stoofpeer en wit-stracciatella) vormen een voor-, hoofd- en nagerecht. Wel stonden de stoofpeer en de stracciatella al langer op onze wensenlijst. Het ontwikkelen van de juiste smaak met de beste producten duurde even, maar het resultaat is nu wel precies zoals we in gedachten hadden.

3. Je krijgt vast continu tips en suggesties van fans, vrienden en familie. Wat is de gekste suggestie die je ooit kreeg?
Oei, dat zijn er best veel. Ik denk dat de gekste creaties uit de creatieve geest van het Tony’s team komen. Iedereen die bij Tony’s komt werken, krijgt van mij een chocoworkshop. Daarin leer je hoe chocolade gemaakt wordt en mag je een eigen reep maken. Ik heb chocolade met bacon en eggs voorbij zien komen, een reep met lavendelworst van Brandt en Levie, een creatie met boerenkoolchips, en zelfs één met sprinkhaan!

4. Zo vroegen wij ons op de delicious.redactie af of er al een reep met groente in de maak is?
We hebben een reep wit-wortel-walnoot. Wortel is een zoete groente dus gemakkelijker te combineren met chocolade. Maar we hebben ook wel eens geëxperimenteerd met bijvoorbeeld tomaat, rode biet en gebakken uitjes.

5. En waar worden al die testbaksels gemaakt? Gebeurt dat bij jou thuis? Of in de keuken bij Tony’s?
Ideeën kennen verschillende beginstadia. Dat begint soms bij mij thuis, soms in de chocokeuken, maar soms ook ergens anders. De stoofpeertjes voor de nieuwe limited edition reep heb ik bijvoorbeeld voor het eerst bij mijn moeder gemaakt. Zij had de peertjes extra kruidig gekookt. Vervolgens sneed ik ze in dunne plakjes en heb ik ze gedroogd in een droogoven. Maar uiteindelijk belanden we altijd in de Tony’s chocokeuken. Daar liggen de mallen en staat de tempereermachine.

6. Komt het ook wel eens voor dat een smaak niet in de smaak valt?
Ja, helaas wel, maar gelukkig niet zo vaak. We willen de lekkerste slaafvrije chocolade voor iedereen maken. Dat betekent dat we, naast het ontwikkelen van aparte en vernieuwende smaken, ook repen willen maken die een grote groep chocofans aanspreken. Daarin moet je de juiste balans weten te vinden. Een reep waarbij dat minder goed lukte was puur-cranberry-anijs, 2 jaar geleden.

7. Voor welk chocoladegerecht mogen we jou wakker maken?
Hmm… moeilijke vraag. Maar ik denk chocolade moulleux (zo’n chocoladetaartje dat vloeibaar is vanbinnen). Snel te maken en het mengsel is makkelijk te bewaren in de koelkast waardoor je genoeg kan maken voor 2 of 3 dagen achter elkaar. Maar op een eervolle tweede plaats komt witte-chocolade-cheesecake met rood fruit en chocolade- schaafsel.

8. En heb je ook een favoriete reep? Of vind je ze écht allemaal even lekker?
Mijn meest favoriete reep is denk ik toch nog wel melk-rabarber-crumble (onze estafettereep voor Albert Heijn van 2 jaar geleden). Maar de nieuwe limited edition wit-stracciatella heeft ook een plekje op mijn lievelingslijstje veroverd. Ik hou van die crunchy donkere smaak van de cacaonibs en -callets in de romige witte chocolade.

samen naar slaafvrije chocolade
De chocoladeketen is ongelijk verdeeld. Grote chocoladefabrikanten drijven de inkoopprijs van cacao tot een onmenselijk minimum, waardoor cacaoboeren veel te weinig verdienen. Dit leidt ertoe dat op veel plantages slavenarbeid en kinderarbeid voorkomt. Dat is illegaal. Tony’s Chocolonely heeft als missie om 100% slaafvrij de norm te maken in chocolade. Dat willen ze niet alleen in hun eigen repen waarmaken, maar wereldwijd voor elkaar krijgen. Het begint met bewustwording bij de cacaoboeren, de chocoladeproducenten en de consumenten. Daarnaast geeft Tony’s Chocolonely zelf het goede voorbeeld door te laten zien hoe je succesvol chocolade kunt produceren zonder kinderarbeid, uitbuiting en slavernij. Daarmee hoopt Tony’s Chocolonely anderen te inspireren en het probleem op de publieke en politieke agenda te krijgen.

TEKST ROOS VOLKERS BEELD TONY’S CHOCOLONELY

bakboek

De lekkerste bakrecepten met chocolade staan in delicious. hét bakboek. Leuk om te geven én leuk om te krijgen! Bestel hét bakboek en andere delicious producten hier in onze webshop. 

tony s chocolonely