bon appétit

bon appetitChef culinair Minta ging naar Parijs voor de promotie van François Régis Gaudry’s Bon Appétit. Een, zoals François zelf zegt, enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken. François presenteert het bekende Franse radioprogramma ‘On va déguster’: een uitzending die zowel de geest als de buik voedt. Elke week schuiven er bekende en minder bekende chef-koks, patissiers, historici en culi-kunstenaars aan om te praten over lekker eten en drinken. Het recept voor het programma is al vijf seizoenen lang ongewijzigd en bestaat uit culinaire cultuur, kookpraktijk en proeven + gezelligheid. Ja, er wordt dus écht gegeten én geproefd tijdens de uitzending vertelt François. We kunnen ons ergere beroepen voorstellen.

bon appetitMaar terug naar Parijs. We ontmoeten twee Franse culinaire helden: groentegod Alain Passard van restaurant Arpège (Passard is o.a. te zien in de Franse editie van ‘Chefs Table’ op Netflix) en chef-kok en improvisatiekunstenaar Pierre Gagniere van restaurant Balzac. We starten met een lunch bij Passard. Een culinaire ervaring waar je u tegen zegt. Zee-egel met appel en wortelschuim, bouillon van tomaat en geranium met drie flinterdunne dumplings. Sappige tarbot met schuimige vin de paille-saus (gemaakt van strowijn). De beste paris-brest ever komt voorbij.

bon appetitHet diner is bij Gagniere, hij verrast, verwent en daagt alle smaakpapillen uit. Wat een eer om bij deze chef-koks aan te schuiven. Het geeft een (kleine) weerspiegeling van het Frans culinaire erfgoed. En dat is precies wat Bon Appétit biedt en méér. Het laat je o.a. kennis maken met: wereldse ravioli’s, echte Napolitaanse pizza, bloemenbeignets, de beste bouillabaisse’s in Marseille, tafelmanieren en de kunst van het kip roosteren. Verslind het boek in één keer, van de eerste tot de laatste bladzijde, of blader het rustig door en pik her en der op wat je lekker en leuk vindt. Bon Appétit is vanaf vandaag verkrijgbaar, dus ga absoluut naar de boekhandel en haal het in huis. Bij ons heeft hij al een vaste plek in de culinaire boekenkast!

TEKST MINTA NICOLAI

bon appetit