recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar

Kookboekenfans opgelet! Van 5 tot en met 13 november is de Kookboeken7daagse. Veel kookwinkels, restaurants, warenhuizen en kookstudio’s staan dan in het teken van de beste, lekkerste en bijzonderste kookboeken. Ontmoet auteurs als Onno Kleyn van wie net De Grote Kleyn verscheen, delicious.friend Yvette van Boven die de ene bestseller na de andere aflevert, of proef de zurigheid uit Zuur van delicious.redacteur Bas Robben.

De hele week tippen wij ónze favoriete kookboeken. Dit keer: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016 van Fusina Verloop.

Fusina Verloop organiseert sinds 2007 de Kookboek van het jaar-verkiezing, in 2011 was de eerste editie van de door haar bedachte Kookboeken7daagse en sinds 2013 organiseert ze samen met culinair journalist Ronald de Nijs de Kookboek van het maand-verkiezing. Voor haar boek koos ze uit de prijswinnende boeken de meest indrukwekkende recepten. Van Streetfood India van Mirjam Letsch tot het Grote Kliekjesboek van Puck Kerkhoven en van de Veldkeuken van Femke de Winter tot Koken tussen Vulkanen van Ko Sliggers .

In Fusina’s boek staan lekkere en originele voor-, hoofd en nagerechten, maar er is ook veel aandacht besteed aan de fotografie en vormgeving. Door de enorme variëteit aan recepten zit er voor elk wat wils bij. Van oer-Hollands tot gerechten uit de Surinaamse, Marokkaanse, Indische en Indonesische keuken. Wat dacht je van hutspot en Zeeuws brood, of roti-masala-kip, tchichasoep, spekkoek met warme vanillekersen of rijstpudding met geschaafde amandelen? Sommige recepten zijn easy en voor andere sta je net wat langer in de keuken, maar alles wordt stap voor stap goed uitgelegd. Fijn! Op deze manier maak je altijd de perfecte garnalensoep of vlindercakejes.

Kiezen uit Bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016 is niet makkelijk, maar wat wij zeker gaan maken zijn de worteltaart met witte chocolade uit Echt eten van Jonathan Karpathios, de witlofschuitjes met kip-kerrie salade uit Het grote kliekjesboek en de zoet-hartige couscous uit Melk & Dadels.

Kortom, heb je zin om recepten te koken uit verschillende kookboeken? Dan is deze bundeling van bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016 van Fusina Verloop een echte aanrader!

TEKST ROSA LEE SZARZYNSKI

fusina verloop