6 vragen aan Janny van der Heijden, juryvoorzitter voor Het Gouden Kookboek

Nog even en dan is het zover: van 8 t/m 17 november is het Kookboekenweek. Ruim een week vieren boekhandel en bibliotheek de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken en liggen ze vol met de mooiste, leukste, beste, informatiefste, coolste kookboeken. Wij mochten Janny van der Heijden, voorzitter van de vakjury voor Het Gouden Kookboek 2019, 6 vragen stellen:

Wie zitten er in de jury en waarom?
Ik ben trots op onze jury, we zijn met ons vijven stuk voor stuk vakidioten als het om kookboeken gaat: schrijver Ronald Giphart, voormalig hoofdredacteur Makkie Mulder, Jonah Freud van De Kookboekhandel in Amsterdam en Daan van der Valk van boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem. Ieder kijkt vanuit zijn of haar visie, passie en expertise naar de boeken.

Is het leuk om juryvoorzitter te zijn en heb je meer in de melk te brokkelen?
Hoe leuk is het om je passie voor kookboeken op deze manier te kunnen uiten! Er worden zulke fantastische Nederlandstalige kookboeken gemaakt en wij mogen de allerbeste een extra zetje in de rug geven. En nee, haha, ik heb niet meer in de melk te brokkelen; het is écht een gezamenlijke beslissing waar elke stem gelijk is.

Er komen zoveel kookboeken uit, is het niet a hell of a job om zo’n selectie te maken?
Als je alle ingezonden titels bij elkaar ziet, realiseer je je met hoeveel inzet en liefde er aan die boeken is gewerkt. Door auteurs, fotografen, koks, stylisten, vormgevers, redacteuren en uitgevers. Dat maakt ons er nog meer bewust van over hoe zorgvuldig we te werk moeten gaan.

Waar letten jullie op? Koken en proeven jullie ook gerechten uit boeken?
We bekijken eerst individueel alle boeken die het afgelopen jaar zijn verschenen en komen dan bij elkaar. Ieder legt dan zijn of haar top 10 neer. Dan kijken we welke titels direct overeenkomen en gaan we over de andere titels met elkaar in discussie. We letten daarbij op veel verschillende punten. Of een titel origineel of vernieuwend is, iets toevoegt, hoe de uitvoering is, de fotografie, vormgeving en uiteraard de kwaliteit van de recepten. We koken uit de geselecteerde titels. Sturen elkaar apps en komen tot een shortlist van vijf en de uiteindelijke winnaar. Het is opvallend hoe goed we naar elkaars argumenten luisteren.

Wat krijgt de winnaar van het Gouden Kookboek? Geld, eeuwige roem, een sticker op het boek?
Op de Avond van het Gouden Kookboek maken we de winnaar bekend en reiken we een echt Gouden Kookboek uit. Dat is een speciaal gemaakte editie van het winnende kookboek, in goud-op-snee. Daarnaast mag het winnende boek de titel tot in de eeuwigheid dragen: eeuwige roem dus. En bij die eeuwige roem hoort – natuurlijk – ook een sticker op je boek als onderscheiding en hopelijk een mooie verkoop.

Is de uitreiking een happening à la het Boekenbal?
Béter dan Het Boekenbal! Nee, het is kleinschaliger, maar wel heel gezellig, ook omdat veel mensen uit het kookboekenvak gezelligheid en genieten tot kunst hebben verheven.

Tekst: redactie delicious. Portret: Jean Pierre Heijmans

Janny van der Heijden Kookboekenweek - delicious