7x restaurants om in de gaten te houden

The World’s 50 Best Restaurants

Deze week werden de 50 beste restaurants ter wereld gepresenteerd. Niet verrassend, wel terecht: publiekslieveling noma ging er wederom met de eerste prijs vandoor. Chef René Redzepi pioniert er samen met zijn team op los en de wereld kijkt vol bewondering naar alles wat er maar uit de noma-koker blijft komen.

Terwijl Redzepi de confetti nog uit zijn kostuum staat te kloppen, kijken wij vast verder dan die eerste plek. Want eigenlijk is de hele lijst om je vingers bij af te likken! The World’s 50 Best Restaurants wordt jaarlijks samengesteld door zo’n 1040 bijzondere mensen uit de industrie: chefs, culinair journalisten, restaurateurs en restaurantcritici uit 26 verschillende regio’s.

Je zou dus kunnen zeggen dat de ranking niet zo gek veel uit maakt: ieder restaurant op de lijst is absoluut het bezoeken waard. We gingen de genomineerden langs en selecteerden zeven uitblinkers om goed in de gaten te houden. Zodat jij er ASAP een reservering kunt maken, waar de restricties dat toelaten. 

1. Central (Lima, Peru)

Pia Leon van restaurant Central eindigde niet alleen hoog in het klassement: ze won ook de prijs voor World’s Best Female Chef. Is Central volgeboekt? Maak dan een reservering bij Kjolle, ook daar staat Pia aan het roer. 

2. Haoma (Bangkok)

Restaurant Haoma is de ‘stadsboerderij’ van Bangkok. Chef Deepanker Khosla gooit niet alleen hoge ogen met zijn innovatieve kijk op het huidige voedselsysteem, ook zette hij een speciaal project op, #NoOneHungry. Toen de pandemie Thailand bereikte, veranderde hij Haoma in een gaarkeuken voor werkloze inwoners van Bangkok. Zo haalde hij geld op én hield hij zijn personeel aan het werk. Met die actie ging hij honger tegen en serveerde meer dan 100.000 gratis maaltijden.

3. Borago (Chili)

Een van de duurzaamste restaurants vind je in Chili: Borago van Chef Rodolfo Guzmán. Dat is niet zomaar een chef, want hij benadert voedsel vanuit antropologische hoek en werkt samen met wetenschappers om de nauwe band tussen cultuur, voedsel en gezondheid beter te begrijpen. Zo creëert hij gerechten met inheemse gewassen en lokale ingrediënten en werkt hij samen met lokale jagers, verzamelaars en producenten. Met zijn duurzame aanpak won hij – uiteraard – de Sustainability Award.

4. Ikoyi (Londen)

Het heeft even geduurd voordat Ikoyi Restaurant St James’s begrepen werd. West-Afrikaanse invloeden gecombineerd met een passie voor de Japanse cultuur, uit de handen van een Chinees-Canadese chef. Jeremy Chan geeft zijn gasten graag alles wat ze níét verwacht hadden, geserveerd op een bedje van complexiteit, maar altijd in balans. 

5. Diverxo (Madrid)

Restaurant Diverxo prijkt op nummer 20 van de ranglijst en is de thuisbasis van de beste chef van de wereld, David Muñoz. Als je graag tegen de heilige huisjes van de haute cuisine schopt, ben je bij hem aan het juiste adres. Alleen het interieur al zet ieder zintuig op scherp, en de kookkunsten van David doen daar nog een flinke schep bovenop. 

6. Atelier Crenn (San Francisco)

Atelier Crenn is momenteel het enige restaurant in de VS dat zowel een vrouwelijke chef als drie Michelin sterren heeft. Dominique Crenn is niet alleen sterrenchef, ze is ook een activist voor vrouwenrechten en de LGBTQ-gemeenschap. Zowel in de keuken als in haar community is ze een ware krachtpatser en daarmee is Crenn een zeer terechte winnaar van de Icon Award 2021.

7. De echte parel…

Maar laten we vooral realistisch blijven: de beste restaurants zitten natuurlijk ook gewoon in jouw eigen buurt. Die bistro op de hoek, dat eetcafé iets verder in de straat of je favoriete restaurant in het centrum: ook zonder nominatie en dichtbij huis kun je de sterren van de hemel eten.

Zoek dus vooral plekken in de buurt op waar chefs zich een slag in de rondte koken om hun beste gerechten op tafel te zetten. Waar lokaal geproduceerde ingrediënten de show stelen, waar duurzaamheid en vakmanschap hoog in het vaandel staan. Restaurateurs die nog moeten knokken voor erkenning: dát zijn de echte (onontdekte) parels. 

Beeld: digismak.com | GettyImages