Deze druiven zijn verrukkelijk bij wat zoeter, gebraden vlees als varken en lam. Maar ook heerlijk bij stevige stilton of overjarige brokkelkaas. Ze hebben de perfecte combinatie tussen zoet en zuur.
Probeer ook eens deze pickels van ui en appel!
pickled grapes
bijgerecht (3 potten van 500 ml) – v
Begin 2-6 dagen van tevoren met het maken van de pickled grapes.
250 g pitloze rode druiven
250 g pitloze groene druiven
250 g pitloze blauwe druiven
550 g fijne kristalsuiker
450 ml wittewijnazijn of appelciderazijn*
325 ml Duitse witte wijn, bijv. riesling
10 zwarte peperkorrels, licht gekneusd
5 pimentbessen, licht gekneusd
½ kleine gedroogde chilipeper
1 kaneelstokje
schil van ½ (bio)citroen
ook nodig: 3 afsluitbare, gesteriliseerde (weck)potten (zie TIP)
Doe alle ingrediënten behalve de druiven in een grote pan en verwarm zolang totdat de suiker goed is opgelost. Breng aan de kook en laat 4-5 min. zachtjes koken. Laat afkoelen.
Trek intussen grote druiventrossen los tot kleine trosjes, was ze voorzichtig en laat ze even drogen op keukenpapier.
Verdeel de druiven, in elke pot de diverse kleuren, over de potten en giet de kruidige azijn erop.
Sluit af en bewaar donker en koel. Laat de druiven 4 tot 6 dagen koel staan. Snijd de druiven eventueel doormidden of prik ze rondom in, dan zijn ze in 2-3 dagen klaar. Bewaar niet langer dan 1 week, dan gaan de druiven gisten.
TIP: zie deliciousmagazine.nl/steriliseren voor het steriliseren van potten.
* Er is wel verschil tussen de diverse soorten appelazijn. De een is scherper dan de ander. Proef hoe je de zuur-zoetbalans vindt en voeg evt. nog wat suiker toe.
Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 1 uur
RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEREIDING JANNEKE PHILIPPI BEWERKING DOSIA BREWER