Vinoloog Ellen tipt: 2x superfris wit uit Italië + knaller zonder alcohol

Ellen Dekkers is al meer dan 20 jaar vinoloog. Je kunt dus wel stellen dat ze álles weet over wijn en druivenrassen.

Elke maand schrijft Ellen in delicious. over de lekkerste wijnen, bijzondere wijnadressen en sublieme spijscombinaties. Ellen lééft wijn. Deze keer: de lekkerste witte Italiaanse wijnen. Plus: een knaller zónder alcohol, maar met druiven!

1. Fris wit uit Italië
Wit uit Lugana is erg in trek. Uniek van smaak door de trebbiano di Lugana-druif die alleen maar daar voorkomt. De wijn wordt gemaakt op een geweldige plek aan het Gardameer in Noord-Italië. Wijndomein Ottella maakt oer-Italiaanse Lugana en dankt zijn naam aan de legende die verhaalt dat er in de streek rond 1500 een achtling – ottella in het Italiaans – werd geboren. Het mooie wapenschild van het domein, dat ook is afgebeeld op de fles, telt daarom 8 koppies.

Smaak: Ruikt als een geroosterde citroen van de bbq met zeezout en verse peper. Echt! Anders dan anders. Volzacht van smaak en heel verfrissend door zijn zuren en opwekkende fijne bitters. Bij borrel of schaaldieren of visje van de bbq met citroen, zeezout en oregano.

lugana-delicious

Wit uit Italië, Lugana, Ottella, 2017, verkrijgbaar voor € 9,95 bij henribloem.nl

2. Trendy pecorino
Nog iets fijns uit Italië. De pecorino uit de Abruzzen. Niet de schapenkaas, maar de druif. Het is een trendy druifje aan het worden. En dat voor een ras dat bijna uitgestorven was! De naam dankt hij aan de vorm van de druiventros: die lijkt op een schapenkop. Of – er gaat nóg een ander verhaal – aan het feit dat de schapen zich te goed deden aan de druiven. Hoe dan ook, pecorino is terug!

Smaak: Super-, super-, superfris! Citroen, verse venkel, groene appel, limoenschil, grapefruit die frisheid. Droog en licht van stijl. Dit drinken Italianen als water. Bij groene salade, magere vis, deze wortelsalade met biet en venkel, feta of andere jonge kaas met oregano.

Wit uit Italië, Abruzzo, terre di chietti, pecorino, Spinelli 2017, verkrijgbaar voor € 8,99 bij wijnbeurs.nl

3. Katerproof knaller zonder alcohol
Wijn kun je het eigenlijk niet noemen, want de druiven zijn niet gefermenteerd. Wat het dan wel is? Een alcoholvrije drank van wijndruiven. Door extractie van de schil, net zoals bij wijn, komen de smaken vrij. Nul alcohol, biologisch en halal gecertificeerd. Niet beendroog, maar lang niet zo zoet als vruchtensap. Een pure dorstlesser! Heerlijk fris met de smaak van groene meloen, peer en limoen. En nog katerproof ook.

wit-mousserend-delicious

Wit mousserend uit Frankrijk: chardonnay, Opia, verkrijgbaar voor € 6,49 bij biologische winkels (Estafette, Ekoplaza)

PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS BEELD ISTOCK

wittewijn-delicious