delicious. test: de lekkerste hummus

We smeren het op brood, dippen er onze groenten in of nemen het bij de borrel op een toastje: hummus (ookwel hoemoes of houmous) is populairder dan ooit. Niet alleen de manier van schrijven verschilt, ook de smaak en textuur van alle varianten is anders. Maar welke is het lekkerst? delicious. zoekt het voor je uit!

Ons testpanel -bestaande uit culiredacteuren Merijn Tol, Trudelies Schouten en stagiaire Robin Maaswinkel- proeft blind vier soorten hummus. We testen de hummus van de Albert Heijn, Maza, de HEMA en Marqt. Wat ons opvalt is dat alle soorten hummus veel te rul zijn van structuur. Onze eigen hummusexpert Merijn Tol is kritisch: ‘Ik heb thuis een speciaal mes voor mijn magimix om de hummus zijdezacht en fijn te krijgen. Ik ben benieuwd naar deze supermarkt varianten.’

hummus AH - delicious    hummus MARQT - delicious    hummus HEMA - delicious    hummus MAZA - delicious

De eerste hummus die we proeven is van de Albert Heijn. De smaak is goed, je proeft de kikkererwten. Trudelies: ‘Hij mist wel een zuurtje.’ De structuur is niet al te best, er zitten veel stukjes in. ‘Dit is een typische ‘Hollandse hummus, de structuur klopt niet’, aldus Merijn. Eindoordeel: smaak goed, structuur slecht.

De tweede hummus is van Marqt. In deze hummus zit te weinig tahina. Bovendien is hij onnatuurlijk zuur. Er zit veel olie in waardoor het meer lijkt op mayonaise dan op hummus. We zijn er niet erg over te spreken. Trudelies: ‘Het is zó zuur, het lijkt wel augurkensap’. Niet lekker.

De derde hummus die we proeven is van de HEMA. Ook deze hummus is te zuur. Het heeft de plakkerigheid van pindakaas. Het doet ons zelfs denken aan lijm, zo plakkerig is deze consistentie. Jammer. De smaak van tahina is niet terug te vinden, wel proef je komijn.

In het vierde bakje zit de hummus van Maza. We bestuderen het bakje. Éindelijk, een gladde textuur. Merijn: ‘Dit is hoe hummus eruit hoort te zien’. We nemen een hap. Weinig smaak. Geen kikkererwten, geen tahina. Robin: ‘Ook deze heeft weer die onaangename plakkerigheid.’ Deze hummus is niet geweldig, maar wel beter dan de anderen. Hij komt het meeste in de buurt van zelfgemaakte hummus. ‘Als je deze structuur pakt en het combineert met de smaak van de hummus van de Albert Heijn, kom je een heel eind. Maar wie denkt in de supermarkt de smaak van versbereide traditionele hummus te vinden heeft pech’, besluit het testpanel.

De uitslag
1. Maza hoemoes
2. ALbert heijn hummus naturel
3. HEMA Houmous Naturel
4. Marqt hummus ‘pure’

 

TEKST & BEELD ROBIN MAASWINKEL

hummus - delicious