ga eens voor ganzeneieren!

Koken, bakken, pocheren, in een omelet, tortilla of frittata en door toetjes en gebak, je kan zó veel met eieren. Maar waarom gebruiken we eigenlijk vooral kippeneieren? Ganzeneieren zijn net zo lekker (en groter) en ook nog eens no waste: als je ze niet eet, worden ze in feite weggegooid. delicious. ging naar een ganzeneimiddag, georganiseerd door jager en verzamelaar Ellen van Mookhoek en Arjan Smit van Streekrestaurant de Pronkheer.

Bestel delicious. 4 hier, en maak het recept voor gepocheerd ganzenei met rodewijnsaus!

Nederland heeft een overschot aan ganzen, ze zijn zelfs een plaag. In de jaren 50 waren hier nauwelijks ganzen in de zomer, maar tegenwoordig overzomeren er een half miljoen. En dat geeft overlast: ganzen brengen schade aan gewassen, ze zijn gevaarlijk in het (vlieg)verkeer (denk aan botsingen op luchthavens) en ze verdringen andere vogels. Bij een overschot worden de ganzen geschoten en tegenwoordig ook vergast. Een deel van dat vlees wordt gegeten, maar lang nog niet alles. Vreselijk zonde natuurlijk! Beter nog dan doden is om het probleem van te veel ganzen voor te zijn, en daarom worden nesten omgekeerd, zodat de eieren niet uitkomen. Door ze te laten liggen gooien we eigenlijk miljoenen eieren per jaar weg. Laten we ze dus vooral eten!

Om ganzeneieren te rapen moet je speciale toestemming van de grondeigenaar hebben en een ontheffing van de flora en fauna wet (de grondeigenaar weet hoe je die krijgt). De eieren zijn alleen te vinden in het broedseizoen; voor de grauwe gans is dat van begin maart tot begin mei.

Met een gansvocaatje en een ganzenei gevuld met rivierkreeftjes uit zijn pizza-oven laat Arjan van restaurant de Pronkheer in Cothen zien dat ganzeneieren heel erg lekker zijn. De schaal is dikker dan die van een kippenei en het eigeel is voller van kleur en structuur.

Zelf aan de slag met ganzeneieren? Benader bevriende jagers of boswachters om te rapen, of vraag of je poelier de eieren te bestellen.

TEKST EN PRODUCTIE REDACTIE DELICIOUS.

Gepocheerde ganzeneieren uit het laatste nummer maken? Bestel nummer 4 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

 

ganzeneieren