Alles over barberry’s: de smaakmaker uit de Midden-Oosterse keuken

Barberry’s (ookwel zuurbessen, of Berberis-bessen) zijn kleine, gedroogde zoetzure besjes die vooral in de Iraanse keuken erg populair zijn. Ze hebben een scherpe en uitgesproken smaak en zijn felrood van kleur. Wij vertellen je alles over deze heerlijke smaakmaker.

Lees ook alles over de duindoornbes.

Zure smaakmaker

De berberis groeit in gematigde klimaatzones van Europa, Azië, Noord Afrika en Noord Amerika, vaak in het wild. Maar ook in Nederlandse tuinen groeien berberisstruiken, vogels zijn dol op hun kleine zure besjes. In het Midden Oosten worden ze al eeuwenlang verwerkt en in Engeland gingen ze vaak in jams en gelei voor de pectine. Met de komst van populaire kookboekschrijvers over de Midden Oosterse keukens worden wij ook steeds meer fan van deze zure smaakmaker.

Groei & pluk

Iran is de grootste producent van barberries. De winterharde struiken kunnen 4 meter hoog groeien. In het voorjaar krijgen de behoorlijk stekelige struiken met diep bruinrode blaadjes gele bloemtrosjes. ’s Zomers worden de bessentrosjes geplukt, dat niet makkelijk gaat vanwege de stevige stekels aan de plant, het is arbeidsintensief oogsten. Daarna worden de bessen gedroogd.

Friszuur en een tikje bitter

Gedroogde barberies zijn dieprood en hebben een sterk aroma. De smaak is mild friszuur en een tikje bitter. Donkerbruine bessen zijn te oud en hebben nauwelijks geur meer. Als je de bessen zachtjes fruit in wat olie komt er nóg meer aroma vrij. Je kunt ze zo gedroogd eten, maar ook verwerken in gerechten. Ze worden vaak op siroop of azijn gezet. Gevijzeld met grof zout en peper is het een goede rub voor kebab, groot vlees of vis. Het zuur maakt het eiwit malser. De bessen bevatten veel vitamine C.

Lekker crunchy

Over gerechten die nog wat zuurs en/of iets knapperigs kunnen gebruiken zoals labneh of een salade. Ook fijn in combi met amandelen en pistache, en helemaal  geweldig met lamsvlees of kip met yoghurt. In Iran is Tahcheen zereshk een nationaal rijstgerecht, pilaf met saffraan en barberry (zereshk betekent barberrie). De smaak combineert ook goed met laurier, dille, peterselie, saffraan, kaneel, koriander, komijn en piment.

Tekst: redactie delicious. Beeld: iStock

barberries - delicious