Anders dan zijn industriële neefje (ken je fruit roll-ups nog?), is lavashak een natuurlijk snoepje uit de Perzische keuken gemaakt van honderd procent vruchtensap of puree.
Van Iran tot de Kaukasus wordt lavashak (ook bekend als tklapi in Georgië of lavashana in Azerbeidzjan) al eeuwenlang geliefd: dit natuurlijke snoepgoed van ingedroogd fruit is de authentieke voorloper van wat wij kennen als fruit roll-ups.
Maar waar die laatste industrieel wordt geproduceerd met toegevoegde suikers en kunstmatige smaakstoffen, bestaat lavashak puur uit fruit.
Fruit, fruit en nog meer fruit
De basis van lavashak is verrassend eenvoudig: vers fruit wordt fijngemaakt tot een puree, die vervolgens in de zon of op lage temperatuur wordt gedroogd tot een leerachtige textuur. Van oudsher was dit een slimme manier om fruit te conserveren.
Olia Hercules vertelt in haar boek Kaukasis dat stukjes ervan aan kinderen worden gegeven als heerlijke natuurlijke traktaties, maar dat lavashak ook een handige manier is om in de koude wintermaanden een fruitige smaak toe te voegen aan stoofschotels en soepen.
Verschillende soorten lavashak
Lavashak van pruimen is het populairst, die smaken zo heerlijk zoet-zuur. Andere favoriete smaken zijn granaatappel, abrikoos, en zure kersen. Sommige makers voegen een snufje zout of citroensap toe om de natuurlijke fruitsmaak te versterken.
In Iran wordt lavashak vaak als tussendoortje gegeten, vooral tijdens warme zomerdagen, wanneer de verfrissende zure smaak extra welkom is.
Wil je zelf lavashak maken?
Begin met rijp fruit naar keuze, bijvoorbeeld pruimen of abrikozen. Maar laat je niet beperken tot specifieke ingrediënten: gebruik gewoon het beste lokale fruit dat beschikbaar is.
Pureer het fruit en breng op smaak met wat citroensap. Spreid de puree dun uit op bakpapier en droog het ongeveer 8-12 uur in de oven op 65°C, of langer in de zon. Het resultaat moet buigzaam zijn, maar niet plakkerig.
Trend
Ook op TikTok is lavashak een geliefde snack, daar eten ze het fruitleer opgerold en bedolven onder een zoetzure laag granaatappelmelasse en verse granaatappelpitten.
Lees ook: mahleb, dé specerij van 2025?