Reserveer alvast een plank op kantoor, want met deze ingrediënten eet je nooit meer een smakeloze, slappe lunch onder werktijd.
Dolma’s op kantoor
Als je collega’s hebt uit de Méditerranée dan mag je jezelf in je handen wrijven en hopen dat ze verse dolma’s meenemen van de avond ervoor. Er is weinig lekkerder dan smeuïg gekookte rijst gerold in wijnbladeren (of sjalotten, paprika’s en baby-aubergines). Goed nieuws: de dolma’s uit blik van Amogusti zijn ook prima voor een snelle lunch en kun je kopen in de supermarkt.
Snijd de dolma’s in stukjes voor een makkelijke rijstsalade en hussel er wat rucola doorheen, kikkererwten en knapperige groenten. Ook lekker op een flatbread met verse kruiden, een lepel van een lekkere dip, en een paar plakjes komkommer. De geurige munt en dille maken het overigens een snack die zichzelf prima overeind kan houden.
Tahin
Deze rijke sesampasta kan een simpele kantoorlunch transformeren in een Libanees feestmaal – althans, met een klein beetje fantasie. Let wel op dat je een lekkere tahin koopt van ongebrande sesamzaadjes, die nog klotst in de pot. Net als Ottolenghi en Esther Erwteman – die een heel boek schreef gewijd aan tahin – zijn wij fan van Al Arz Tahini.
Wat je zonder uitgebreide keukenapparatuur op kantoor kunt maken met tahin? Een simpele baba ganoush door wat tahin te mengen met een paar lepels gegrilde aubergines uit pot. Met wat geraspte knoflook en een klein beetje yoghurt maak je daar een onweerstaanbare dip van.
Eigenlijk kun je allerlei groenten (uit pot) zoals zongedroogde tomaatjes, olijven, geroosterde paprika mengen met tahin, iets zuurs zoals citroensap (en rasp) en olijfolie. Voor een extra umami-kick voeg je wat ansjovis of Parmezaanse kaas toe.
Truffeltapenade
Met een potje truffeltapenade kun je tosti’s naar een bistro-level tillen, paddenstoelen (gebakken op de contactgrill) meer diepte geven en zelf truffelmayonaise maken. Ga je voor een omelet, maak dan een vulling van ricotta en truffeltapenade. Zalig!
Salsa macha
Als je van pit houdt wil je een pot van deze (zelfgemaakte) Mexicaanse salsa in de kast hebben staan. Bij de meeste salsa’s denk je direct aan de frisse smaak van verse chili, koriander en citrus. Salsa macha is wat dat betreft precies het tegenovergestelde. Door de rokerige chili morita, pinda’s en sesamzaadjes, krijgt deze salsa een heerlijke nootachtige smaak. Als je dan een broodje kaas eet, eet ‘m dan met salsa macha. Maar denk ook aan een bloemkoolsoep met salsa macha, avocado toast met een paar schepjes of maak een pittige bonensalade.
Ook lekker pittig: een pot chili-crisp
‘Nduja
N-doen-ja! Want deze gekruide pittige smeerworst uit Calabrië is te gek. Hij barst van de rode chili en krijgt extra power dankzij het vette varkensvlees dat wordt gerookt en lang rijpt. Geniet van ’nduja op toast, door het restje pasta wat je even oppiept of bij een eitje.
Sojasaus
Misschien een inkoppertje maar met sojasaus kun je meer dan je denkt. Onze redacteur had bijvoorbeeld een fase waarin ze een plak roggebrood in de pan bakte (of onder het tosti-ijzer legde) en er sojasaus overheen besprenkelde. Dat at ze vervolgens met spinazie en ei of op kantoor met avocado en radijsjes. Heerlijk zoet, zout en vettig dankzij de avocado.
Als je op kantoor de gelegenheid hebt om iets te bakken, maak dan vooral spitskool met sojasaus, rijstwijnazijn en boter. Of ga voor een klassieke rijstbowl met allerlei lekkere toppings. Ook een goed idee: tahin en sojasaus mengen met lekker veel versgemalen zwarte peper voor een umami-saus die je als dressing kunt gebruiken.
Samosachutney
En dan die van het merk Mother’s verkrijgbaar bij de Indiase toko. Deze chutney op basis van jaggery en tamarinde is verslavend lekker want zoet, zuur en spicy! Of je dan ook meteen de vriezer op kantoor moet vullen met samosa’s? Misschien… ze kunnen in ieder geval in de oven, dat hebben we al voor je getest.
Voeg altijd (ingemaakte) citroen toe, ook op kantoor
Op avocado, salades, peulvruchten, als dressing, door de thee, of een beetje rasp door de geitenkaas, feta, of yoghurt: citroen is non negotiable. Als je bang bent dat de citroenen bederven op kantoor, kun je ook een pot met ingemaakte citroenen kopen, die zijn wat intenser en zouter van smaak, maar geven gerechten evengoed een gewild citrusaroma. In dezelfde categorie kun je ook een fles granaatappelmelasse kopen; de pure variant, zonder glucosesiroop en citroenzuur is het allerlekkerst. Bijvoorbeeld die van Souq.
Blikje vis
Het ene blikje vis is de andere niet. Bij speciaalzaken kun je sardines, tonijn of makreel vinden in de lekkerste marinades, van venkelzaad tot kaneel met basilicum. Crack one open en je bent al onderweg naar een top lunch. Maak een (cashew) tonnato met kappertjes voor op brood, of ga voor een aangekleden kantoor-couscous: daar heb je namelijk geen vuur of pan voor nodig. Wellen is de naam van het spel.
Bekijk ook deze 18 low-budget recepten met ansjovis
Pickles
Zuur pept je op tijdens een lange werkdag. Doe jezelf niet te kort en investeer in een paar potten met ingemaakte radijsjes, bieten, zoetzure uien of bloemkoolroosjes. Zelf maken is altijd lekker, maar je kunt het ook kopen, bijvoorbeeld bij Thull’s.
Hazelnootpasta
Broodje pindakaas? Ja, heerlijk om de lunch af te sluiten. Nog lekkerder is hazelnootpasta – luxe beleg voor op de boterham, maar ook lekker als dressing, of als basis voor gado gado.
Tortilla’s
Move over tosti – als er een contactgrill op kantoor staat, is het tijd om je horizon te verbreden. Van maïstortilla’s tot flatbreads en piadina’s.
Wild mushroom pesto
Is dit een pesto? Nee, zeer zeker niet. Kun je het gebruiken als een pesto? Absoluut. Lekker bij gebakken balletjes van de super, over kipfilet, door een kom soep en bij gegrilde groenten.
Sumak, za’atar en andere specerijen voor kantoor
Een kantoor zonder specerijen is een slappe bedoeling, pardon our French, maar we menen het wel. Nu zijn komijn- en korianderzaadjes zonder ze eerst even te roosteren, niet bepaald smakelijk op de boterham. Ze smaken muf en d hebben een taaie structuur. Er zijn gelukkig ook hele lekkere blends die je wel zó kunt eten. Wat dacht je van isot biber (urfa chili die met zout en olijfolie is behandeld), za’atar (heerlijk over tomaatjes), sumak (geeft dips, groenten, maar ook een fruitsalade een lekker zuurtje) of een zelfgemaakte dukkah?
De bekende Amerikaans-koreaanse chef en auteur David Chang bereidt zijn groenten vaak in de magnetron. Een van zijn favorieten is paksoi met gember en knoflook. Perfect dus om op kantoor te bereiden.
Paratha’s uit de vriezer
Soms liggen er parels in het vriesvak. Neem deze paratha’s die je even in de pan, of tussen het tosti-ijzer, krokant bakt. Ze zijn heerlijk flaky, zoals een croissant en je kunt er bijna alles op parkeren. Tip: maak eens een ei-paratha roll met chutneys en pickles.
Miso
Beter dan 4-uur-cup-a-soup, maar net zo makkelijk!