Pennie op bakavontuur in Amerika: koekjes, royal icing & examen doen – week 2 zit erop!

Een (nog) betere kok worden: ja, dat willen we allemaal wel. Zo ook onze columnist Pennie – en zij pakt dit verlangen wel héél serieus aan. Zij volgt aan The French Pastry School in Chicago een 16-weekse opleiding op het gebied van ‘Cake Decorating’. Wij volgen Pennie’s kookavonturen de aankomende maanden, lees je mee?

Week 2 begon maandag stipt om 6:45 uur. Netjes wachtten wij voor de deur van de klas tot we naar binnen mogen en als we dan eenmaal binnen zijn, dan gaat het ook los: rennen & vliegen en geen tijd om ook maar een slokje water te drinken!

Deze tweede week stond in het teken van “basic skills”. We hebben o.a koekjes gebakken, vanille crème en icing gemaakt. De uitdaging zit ‘m niet in de moeilijkheid van de recepten (zanddeeg koekje, nou ja zeg, waar gaat t over….), maar wel in de enorme snelheid, nauwkeurigheid en hoeveelheid van dingen die je moet doen. Ook werken we hier met een KitchenAid, daar heb ik geen ervaring mee als Magimix meisje….

Woensdag zijn we aan de slag gegaan met icing, dus netjes pareltjes, groot of klein maar in ieder geval even groot (en dat valt dus echt helemaal niet mee), bloemen en krullen spuiten. Nadat je zelf je spuitzakjes gevouwen hebt, hebben we een cake bekleed met fondant. Ik zag daar tegenop, want heb dat thuis wel gedaan, maar dan kreeg ik natuurlijk nooit mooi de fondant zonder kreukels en gaten over de taart. Maar tot mijn verbazing, lukte me dat gewoon. De uitleg van de chef maakt ’t verschil.

Donderdag en vrijdag waren geen keuken dagen: we moesten in de banken voor “sanitation” voedselveiligheid eigenlijk. Op welke plank in de koelkast bewaar je wat, wanneer doe je handschoenen aan als je een meloen gaat snijden, hoe heet moet de vaatwasser zijn, etc etc. Op zich niet moeilijk, maar gewoon ontzettend veel weetjes.  Vrijdagmiddag direct examen gedaan. Volgende week de uitslag, ik hoop van harte dat ik het toch ietwat saaie boek niet meer open hoef te doen.


Na het examen even mezelf op thee getrakteerd!

Om je diploma te halen moet je in ieder geval 2 stages lopen. Via school krijgen wij steeds mogelijkheden doorgestuurd. En nu was er een plek bij een snoepwinkel. De eigenaresse heeft dezelfde opleiding gedaan en is, net als ik, een “carrière switcher”. De shop is vlak bij school en het leek me leuk om van haar te horen hoe zij vanuit het niets een succesvolle business opgezet heeft. Ik mailde haar direct mijn cv en heel erg leuk: ze mailde me direct terug dat ze me graag aan haar team toe zou voegen. Dus vanaf morgen ga ik elke maandagmiddag bij haar werken. Ik ben heel benieuwd wat dit me gaat brengen!


Foto Whimsical

En toen was het al weer weekend en het leek me goed om het gewone leven weer op te pakken: dus richting sportschool. Lagree is een begrip hier, begreep ik, dus hop hop, aan de bak. Mijn billen en benen trilden op een gegeven moment zo erg, dat ik niet eens meer op mijn knieën kon zitten… En toen moesten we nog 50 minuten want dit was alleen nog maar de warming up…
Na het sporten terug naar huis via farmers market. Verder ’s avonds met klasgenootjes naar Navy Pier en op zondag samen met mijn flatgenootje een film gepakt. Klaar voor week 3! Have a good one!

Over Pennie Heimans
Pennie Heimans, 46 jaar, woont in Leiden samen met man Mike en haar twee teckels Karel & Kato. Pennie heeft onder andere bedrijfskunde gestudeerd en werkte de afgelopen 20 jaar in verschillende HR-functies bij grote internationale organisaties. Daarnaast is ze ook fanatiek sporter (reformer pilates, krachttraining, yoga), leest ze graag, eet ze plant based en is ze opgeleid als orthomoleculair voedingsadviseur. Pennie heeft haar baan per 1 september opgezegd om haar passie achterna te gaan.

TEKST & BEELD PENNIE HEIMANS 

Wil je Pennie’s avontuur op de voet volgen? Volg haar dan op Instagram.