Pennie op bakavontuur in Amerika: week 3: gumpaste, piping & hartjestaart

Pennie op bakavontuur in Amerika: week 3: gumpaste, piping & hartjestaart

Een (nog) betere kok worden: ja, dat willen we allemaal wel. Zo ook onze columnist Pennie – en zij pakt dit verlangen wel héél serieus aan. Zij volgt aan The French Pastry School in Chicago een 16-weekse opleiding op het gebied van ‘Cake Decorating’. Wij volgen Pennie’s kookavonturen de aankomende maanden, lees je mee?

Deze week zijn we echt echt begonnen: Chef Nicholas, expert op het gebied van suikerwerk, levensechte bloemen en cake-decoratie, geeft ons deze en volgende week les.

We hebben deze week een heuse Valentijnstaart gemaakt. En dat was niet het enige, op de planning stond ook: royal icing (te dik, te dun, de pipingbag te vol, te leeg, hoeveel kleurstof toevoegen…. je snapt het al: niets is eenvoudig). Daar hebben we hartkoeken, die we eerder hadden gebakken, mee geglazuurd. Verder hebben we figuurtjes uit fondant gestoken en met glitter gecoat. Al deze dingen doe je verspreid over meerdere dagen, want alles moet drogen voordat je weer verder kan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Valentines cake 🎂 #frenchpastryschool #rose #sugar #pipingskills #noteasy #kus #learningfromthebest

Een bericht gedeeld door Pennie Arbouw-Heimans (@penniearbouw) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Er wordt door de chef niet alleen uitleg gegeven over de techniek, maar ook een koppeling gemaakt met je eigen business. Koop je dingen kant-en-klaar of maak je het zelf? Het hangt allemaal samen met je planning en de kosten.

De rest van de week zijn we bezig geweest met het maken van een roos. Dit luistert heel nauw; hoe dun de blaadjes moeten zijn, hoe je nerven maakt, hoe je de blaadjes plaatst, uiteindelijk verft met kleur- en rozengeurstof en samenvoegt tot een takje met groen, een rozenknop en open roos.

Onze allereerste toets
We hebben ook veel onze piping skills geoefend en uiteindelijk donderdag de eerste toets gemaakt. Dat betekende dat ik op een dummy cake spuitwerk moest laten zien: een rand met schelpen en scrolls (een running S scroll, voor de liefhebber).

Ik moest steeds aan mijn rijlessen denken: in het begin rijd je te hard of te zacht, waardoor je als een natte krant rijdt. Zo is het met piping ook… Meer vlieguren maken is belangrijk; daarom heb ik tandpasta gekocht zodat ik thuis kan gaan oefenen (tandpasta lijkt erg op icing, tip van de chef om thuis mee te oefenen!).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Homework 🎂 Schetsen maken voor mijn eindprojecten: Sweet 16 en Bruidstaart! #frenchpastryschool #sweet16 #cake #ideas #weddingcake #week3

Een bericht gedeeld door Pennie Arbouw-Heimans (@penniearbouw) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

We hoorden wie onze partner is voor 1 van de eindopdrachten. Je moet in tweetallen een Sweet 16 taart maken. Het idee is dat je allebei een ontwerp maakt en dat je dit uiteindelijk tot één gezamenlijk ontwerp omtovert. Je hebt dan zes uur in totaal om een taart van twee lagen te maken. Hij moet aan allerlei voorwaarden voldoen, dus dat is nog even een puzzeltje. Maar zoals Pippi zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

De uitslag
Aan het einde van de week kregen we de uitslag van het ServSafe examen: gehaald – joehoeeeee. Mijn proficiencytest was ook goed gegaan: een “A”, ik had dat absoluut niet verwacht, maar ik ben er superblij mee!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Week 3 zit er al weer op! Gumpaste, piping, rolled fondant en de uitslag van het ServSafe examen! Link >> Bio

Een bericht gedeeld door Pennie Arbouw-Heimans (@penniearbouw) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Op naar week 4!

Over Pennie Heimans
Pennie Heimans, 46 jaar, woont in Leiden samen met man Mike en haar twee teckels Karel & Kato. Pennie heeft onder andere bedrijfskunde gestudeerd en werkte de afgelopen 20 jaar in verschillende HR-functies bij grote internationale organisaties. Daarnaast is ze ook fanatiek sporter (reformer pilates, krachttraining, yoga), leest ze graag, eet ze plant based en is ze opgeleid als orthomoleculair voedingsadviseur. Pennie heeft haar baan per 1 september opgezegd om haar passie achterna te gaan.

Pennie-FrenchPastrySchool-delicious

Wil je Pennie’s avontuur op de voet volgen? Volg haar dan op Instagram.

TEKST & BEELD PENNIE HEIMANS, iSTOCK