Mijn leven als Masterchef: Frederick van Emstede

Frederick van Emstede sprong een gat in de lucht toen hij afgelopen seizoen de titel MasterChef kreeg in het gelijknamige tv-programma. Hoe gaat het nu verder met deze kookgek? Voor delicious. schrijft hij een column over zijn belevenissen. 

Column Frederick Masterchef - delicious


Wie?
 Frederick van Emstede (40 jaar), Masterchef 2018
Woont met? Amy (34), Guusje (3) en Viggo (7 maanden)
Favoriete kookboek? ‘Sauzen’ van Erik van Loo
Signature dish? Lamsfilet met zoetzure komkommer, groene aspergetips en zwarte Taggiasche olijven met een dressing van pompoenpitolie en witte balsamico.

’Kerst vieren we traditioneel met familie. Op kerstavond en eerste kerstdag zijn we meestal bij mijn moeder in Zuid-Limburg. Zij is dan al weken bezig geweest met de versiering van haar huis. En zodra ze de deur met prachtige kerstkrans opent, dompelen we ons onder in feestsfeer. Overal pronken  zelfgemaakte kerststukjes en in de boom hangen handgemaakte kerstballen, die al zeker dertig jaar elke kerst tevoorschijn komen. Mijn moeder vindt het heerlijk om haar gezin bij zich te hebben, zeker nu ze alleen is sinds mijn vader twee jaar geleden overleed. Tijdens de feestdagen is dat gemis voor ons allemaal extra voelbaar.

Je zult misschien denken dat ik ook met kerst op de experimentele kooktoer ga, maar niks is minder waar. Juist dan grijp ik terug op traditionele gerechten en ‘makkelijk koken’. Standaard staat de home-made paté op ons menu. Daaraan begin ik dagen van te voren. Ik koop het meest malse vlees en wat kippenlevertjes. Vorig jaar maakte mijn broer de paté. We hebben er lol in om een beetje competitie met elkaar aan te gaan: wie maakt de lekkerste kerstpaté?

Vaak komen er met kerst ook coquilles op tafel. Dit jaar met een portsausje en gekaramelliseerde witlof. Als hoofdgerecht wordt het parelhoen óf de entrecote met beurre noisette-saus die ik van Freek van Noortwijk tijdens MasterChef heb geleerd.

Op tweede kerstdag kook ik voor mijn schoonouders. Dat is een leuke uitdaging want zij zijn niet zo van de culinaire gerechten en ook geen echte vleeseters. Dit jaar wordt het misschien wel gerookte wortel waar ik het eerder in mijn column over had. Die smaakt naar rookworst, maar is toch vegetarisch. Kijken of ze dat herkennen…

Ook doen we met kerst altijd cadeautjes. Ik vraag meestal culinaire gadgets: vorig jaar een speciale wijnkoeler in de vorm van een staaf die je in de vriezer kunt doen. En het jaar daarvoor een speciale schaar waarmee je de schaal van zee-egels kapot kunt knippen. Je kunt het maar beter in huis hebben, nietwaar?’

PRODUCTIE MEREL BRONS

column-frederick-masterchef-delicious