Column Frederick: “Zondag is echt mijn ‘kookdag’, dan kook ik veel vooruit”

Frederick van Emstede sprong een gat in de lucht toen hij afgelopen seizoen de titel MasterChef kreeg in het gelijknamige tv-programma. Voor delicious. schrijft hij een column over zijn belevenissen. 

Frederick kookt niet alleen lekker, maar ook slim! Deze maand vertelt hij hoe hij naast zijn werk gezond en lekker kookt voor zijn gezin.

Column Frederick Masterchef - deliciousWie? Frederick van Emstede (40 jaar), Masterchef 2018
Woont met? Amy en hun kinderen Guusje (3) en Viggo (7 maanden)
Culinaire ontdekking: Dashi, de heerlijke Japanse bouillon die ik zelf trek en waaraan ik nu helemaal verslingerd ben.

Culinaire ontdekking
‘Sinds het moment dat ik winnaar werd van het programma MasterChef is mijn leven er behoorlijk anders uit gaan zien. Ik word gevraagd voor allerlei culinaire evenementen, geef regelmatig workshops en werk hard aan mijn kookboek. Daarnaast heb ik mijn reguliere baan bij het incassobureau nog. Liefst zou ik iedere dag heerlijke menu’s voor mijn gezin op tafel zetten, maar je kunt je voorstellen dat het met deze drukte anders loopt. Toch probeer ik de hele week wel lekker te eten. Ik moet er niet aan denken over te schakelen op ‘gemakseten’, zakjes en pakjes die het koken makkelijker maar zeker niet gezonder en lekkerder maken.

Ik kan niet tegen ‘brandstofeten’, eten om het eten. Lekker eten is zo leuk en geeft zoveel schwung. Het is zonde om zomaar wat weg te werken om iets in je maag te hebben. Meestal doe ik op zaterdag samen met Guusje de boodschappen voor de hele week. De markt op, de supermarkt in, naar de slager, de bakker, de kippenboer. Overal krijgt ze wel iets lekkers te proeven. Mijn vrienden geloven het niet, maar ik geef minder uit dan zij. Zij kopen veel meer kant-en-klaar terwijl ik geloof dat je met simpele ingrediënten veel lekkerder gerechten kunt maken.

Ik maak van tevoren geen boodschappenlijstjes, want in mijn hoofd zit wat we de hele week gaan eten. Zondag is echt mijn ‘kookdag’, dan kook ik zoveel mogelijk vooruit. Pastasaus, soep, stoofpotjes. Die maak ik dan doordeweeks alleen nog even warm, want dan wil ik het eten altijd binnen een half uur op tafel hebben. Ik maak vlees van de slager met aardappeltjes uit de airfryer bijvoorbeeld en veel verse groenten. Of lasagna die alleen nog maar even in de oven hoeft. Onze oudste eet gezellig alles, de jongste begint daar nu net een beetje mee.

Van het weekend maak ik graag een culinair feestje. Afhankelijk van het weer wordt het dan meestal een uitgebreide barbecue of stoofpot. Bij MasterChef heb ik veel inspiratie opgedaan en nu maak ik bijvoorbeeld geweldige beurre blanc met dashi – de speciale Japanse bouillon waar ik wel liters van lust. ‘Kom maar proeven!’ roep ik regelmatig en zo hebben we vaak een tafel vol vrienden of familie die gezellig blijven eten.’

PRODUCTIE MEREL BRONS

column-frederick-masterchef-delicious