trakteer jezelf dit najaar op de lekkerste culinaire creaties aan de Vlaamse Kust!

De lange zandstranden van de Vlaamse Kust zijn al lang een geliefde bestemming voor Nederlanders, maar de regio staat ook bekend om zijn rijke culinaire traditie en de opkomst van noordzeegastronomie.

Er is dit najaar geen betere manier om dit te ervaren dan tijdens het jaarlijkse evenement “Zee van Smaak”, van 15 september tot 15 oktober. Ontdek hieronder waarom!

Noordzeegastronomie: proef van de zilte smaken van de Vlaamse Kust

De Vlaamse Kust heeft altijd een diepe band gehad met de zee. De visserij is hier al eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten en voedsel. Deze rijke maritieme geschiedenis heeft geleid tot de ontwikkeling van een unieke culinaire traditie: noordzeegastronomie.

Deze draait om het gebruik van verse, lokale ingrediënten die rechtstreeks uit de Noordzee worden gehaald. Vis, schaaldieren en schelpdieren spelen de hoofdrol, en ze worden op creatieve en smaakvolle manieren bereid door lokale chefs. Dit jaar staan de drie herfstvissen griet, rog en inktvis in de kijker.

Zee van Smaak is ook genieten van het Vlaamse vakmanschap

Het festival brengt fijnproevers en liefhebbers van de zee samen voor een onvergetelijke smaakervaring. De 63 deelnemende restaurants uit de regio zetten ook nu weer hun beste beentje voor en serveren een scala aan verrukkelijke creaties. Van gegrilde zeebaars met kruidenboter tot romige mosselsoep en knapperige calamares.

Maar het evenement is meer: het is ook een kans om kennis te maken met de getalenteerde chefs achter deze gerechten. Velen van hen zijn gepassioneerde voorstanders van duurzame visserij en werken samen met lokale vissers om de beste en meest verantwoorde ingrediënten te verkrijgen.

De zee is een kostbare bron van voedsel, en chefs en restaurateurs begrijpen het belang van het behouden van de natuurlijke balans van het ecosysteem.

Combineer dit culinaire feest met het andere moois uit de omgeving

“Zee van Smaak” is niet alleen een festival voor fijnproevers, het brengt lokale inwoners en bezoekers ook samen om te genieten van de zee, de smaken en de gastvrijheid van de regio.

Dit culinaire eerbetoon aan deze prachtige Vlaamse regio kun je gemakkelijk combineren met enkele leuke toeristische bezienswaardigheden: wissel culinair genieten af met lekker uitwaaien op het strand of in de duinen of bossen, fietsen langs de kustlijn, genieten van het werk van de garnaalvissers te paard (Immateriaal Cultureel Erfgoed!) of het opsnuiven van kunst en cultuur.

Ontdek bijvoorbeeld de veertig kunstwerken van het permanent Beaufort Beeldenpark, kies voor een wandeling door de Koninklijke Gaanderijen in Oostende of langs de erfgoedparels van De Haan, …

Meer informatie vind je op www.zeevansmaak.be of www.dekust.be

19_ ZEE VAN SMAAK 'Empereur @ Jan D'Hondt Ateljé D_ 1G3A7770-RESIZED