koken met groente uit ’t seizoen: tips en recepten

In samenwerking met Lidl

De dagen zijn langer en de avonden warmer. Kortom: de zomer staat voor de deur. Tijd om te koken met alles wat het seizoen ons te bieden heeft. Krijg jij ook spontaan trek als we het hebben over asperges en aardbeien?

Nú is de tijd om te genieten van parels als nieuwe aardappelen, rabarber en peultjes. Voor je het weet, is het seizoen namelijk alweer voorbij. Wat is er nu nog meer volop te krijgen?

In juni in het seizoen:

Uiteraard zijn er de nieuwe aardappelen, aardbeien en andijvie. Asperges mogen niet ontbreken, net als bietjes, bospeen en bosui. Ook courgette is in het seizoen, net als doperwten, kapucijners, komkommers en verse knoflook. Het moet je smaak zijn, maar er is ook weer koolrabi! Ook kruisbessen, meiraapjes, paksoi en peultjes zijn in het seizoen.

Prei is jaarrond verkrijgbaar, maar komt in deze periode van de volle grond. Rabarber is favoriet bij de delicious.redactie, net als radijsjes. Iedere zomersalade knapt op van wat pittige rucola. Ook zijn sjalotjes, sla, snijbiet, sperziebonen en spitskool in juni volop verkrijgbaar. Net als tuinbonen en venkel.

1. Ga voor vers

Best een lange lijst, hè? Het is goed om wat vaker te variëren met groente, want iedere soort heeft weer zijn eigen mix aan vitamines en mineralen. En daar wordt je lichaam blij van. Groente uit het seizoen is vaak lekkerder, goedkoper, beter voor het milieu én voedzamer.

Dat laatste gaat helemaal op als je ervoor zorgt dat je groente lekker vers is. Het vitaminegehalte is namelijk op zijn hoogst vlak na de oogst en neemt daarna geleidelijk af. Doordat Lidl al jaren dé supermarkt is voor groente en fruit is de omloop er hóóg. Daarnaast kopen ze de producten rechtstreeks in bij de telers, zonder tussenkomt van andere partijen, waardoor de spinazie die gisteren geoogst is vandaag nog op je bord kan liggen.

2. Varieer

Natuurlijk denk je bij asperges aan ham en ei en bij rabarber aan compote, maar deze klassiekers bieden ook ruimte voor creativiteit. Experimenteer eens met nieuwe recepten, combinaties of bereidingsmethoden. Die aardbeien doen het bijvoorbeeld ook perfect op een toast met tomaat en asperges zijn ook heerlijk uit de oven. Kijk maar naar het recept hieronder.

3. Bewaren maar

Ben je gek op bepaalde seizoensgroente die er maar even zijn? Bewaar ze! Verdiep je in alles wat je moet weten over invriezen, fermenteren, inmaken of drogen. Zo geniet je ook ná het seizoen van seizoensgroenten.

3x recepten van ’t seizoen

Inspiratie nodig voor wát je dan gaat koken? Onderstaande recepten met seizoensproducten van Lidl helpen je op weg:

Hollandse asperges

Hollandse asperges uit de oven met haricots verts en een gebakken ei


Risotto met spinazie geroosterde groene asperges en pecorino-romano


Frisse tofu met broccoli, haricot verts en kappertjes

Timing is alles, zeker als het gaat om groente en fruit gaat. Kijk voor meer lekkere groente- en fruitrecepten op lidl.nl/recepten

Hollandse asperges