Het Oktoberfest is hét volksfeest van München (en zo ziet het eruit)

Bierliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: het Oktoberfest in München. Dit volksfeest wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Beieren is wereldberoemd vanwege het bier en tijdens het Oktoberfest wordt er zo’n 7,5 miljoen liter bier weggedronken. Wij waren op het Oktoberfest in München en dat zag er zó uit.

Koken met bier? Dat is verrassend lekker, kijk maar: 5x de lekkerste gerechten met bier.

meer over Beieren
– Allgäuer Käsespätzle: Deze deegsliertjes zijn vergelijkbaar met pasta en noedels, en afkomstig uit het Zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Heerlijk met een beetje pittige kaas, room en spekjes.
– Je kunt in Beieren ijskoud genieten met Eisbock bier: een donker geurig speciaalbier naar geheim recept.

Het Oktoberfest wordt op een speciaal terrein gehouden: de Theresienwiese. Dit terrein is speciaal bestemd voor het Oktoberfest en staat onder het Duitse volk ook wel bekend als die Wiesn (Duits voor weide of weiland). Ze gaan dan ook niet naar het Oktoberfest maar ”gehen auf die Wiesn”. Ook bestellen ze traditiegetrouw niet gewoon een biertje maar ”A Mass” (een bierglas met een inhoud van een liter). Goed om te weten.

        

Duitsland staat ook bekend om de vele kerstmarkten. Wij geven je de leukste adressen!

Klederdracht
Op het Oktoberfest worden veel tradities in stand gehouden. Veel mensen dragen traditionele klederdracht, voor mannen is dat de bekende ‘lederhose’, voor vrouwen is dat een jurk die ‘dirndl’ wordt genoemd. Als een dirndl op de juiste manier wordt gedragen, kun je aflezen wat de ‘status’ van de dame in kwestie is. Knoopt ze haar strik aan de rechterkant vast, dan is ze verloofd/getrouwd, knoopt ze hem aan de linkerkant, dan is ze vrijgezel.

        

Schnitzel
Het Oktoberfest draait heus niet alleen om drinken, er wordt ook traditioneel eten geserveerd. Het is zeker de moeite waard om een aantal traditionele Oktoberfestgerechten te proeven, die je uiteraard combineert met een pul bier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Schnitzel met aardappelsalade, verschillende worsten, halve kippetjes van het spit, pretzels en als dessert apfelstrudel met vanillesaus.

schnitzels - delicious    Pretzels - delicious    apfelstrudel - delicious

Biercultuur
Er is geen land in Europa, waar zoveel bier wordt gedronken. En Beieren is wereldberoemd vanwege het bier: hier groeit maar liefst een derde van de wereldwijd geproduceerde hop. Graan is natuurlijk ook een belangrijk ingrediënt voor bier en in Spalt wordt duidelijk hóe belangrijk.

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

Bekijk de video hieronder om te kijken hoe ze in Spalt bier brouwen!

TEKST & FOTO’S ROBIN MAASWINKEL

Oktoberfest - delicious