Waarom Duitse sekt de nieuwe champagne is

Je huwelijk gezond houden? Volgens de inwoners van de Duitse streek Altmark zorg je er met Hochzeitssuppe (bruiloftssoep) voor dat dat lukt. De ingrediënten van de soep zouden net zo goed samengaan als jonggehuwden. Aha. En bij een bruiloft hoort natuurlijk ook een bubbeltje. En laat dat nou nét het bekendste exportproduct van Saksen-Anhalt zijn. We hebben het over Duitse sekt. 

Als wij ‘Rotkäppchen’ zeggen, gaat er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. En dan hebben we het niét over het sprookjesfiguur. Als je in Duitsland bent kun je er niet omheen: Rotkäppchen Sekt is overal. Hoog tijd om dit verrukkelijke alternatief voor champagne in het zonnetje te zetten.

5 liter per jaar
Sekt is de benaming voor mousserende wijn uit Duitsland. De Duitsers zijn gek op het drankje: ze drinken er gemiddeld zo’n 5 liter per persoon per jaar van. Druiven die worden gebruikt voor de productie van Duitse Sekt mogen uitsluitend uit Duitsland komen, daar zijn strenge regels voor. De welbekende Riesling druif wordt hier vaak voor gebruikt.

Bij een goed glas hoort natuurlijk een goede maaltijd. Probeer eens een van deze 5 verrukkelijke Duitse streekgerechten. Proost!

Méthode traditionelle
Sekt heeft niet per se een goed imago. Jammer, want het drankje wordt op dezelfde traditionele manier geproduceerd als cava, cremant en zelfs champagne. En dat terwijl sekt een stuk betaalbaarder is. Bij zowel cava, cremant, champagne als sekt vindt de gisting van de wijn in de fles plaats waardoor deze mousserend wordt. Deze productiemethode heette vroeger ‘méthode champenoise’, maar die term mogen wijnfirma’s buiten de Champagne allang niet meer gebruiken. Daarom wordt er nu ‘méthode traditionelle’ op het etiket gezet. Er zijn ook andere methoden om bubbeltjes toe te voegen aan de Sekt, en laat die nou kwalitatief minder goed zijn. Als je dus zoekt naar kwalitatief goede Duitse Sekt, let dan op of deze is geproduceerd volgens de traditionele methode.

Duitse pareltjes
Naast Sekt maken de Duitsers nog vele andere mooie wijnen. Neem nou Riesling. Nog altijd komt het meest gevarieerde aanbod van de beste Rieslings ter wereld uit Duitsland. Dus als ze érgens weten hoe ze met deze druif om moeten gaan, dan is het hier wel. Het zijn geweldige wijnen die heerlijk smaken bij pittige Aziatische gerechten. Voor liefhebbers van rode wijn – en in het bijzonder van Pinot Noir – is Duitsland de hemel van de Spätburgunders. Een spannende, fruitige rode wijn met een fluweelzacht mondgevoel. Perfect bij een risotto met lekker veel paddenstoelen.

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

meer over Saksen-Anhalt
– Wist je dat in Halle de oudste chocoladefabriek staat en dat ze nog steeds chocolade produceren?
– In Salzwedel en Wenigerode vind je de traditionele ‘Baumkuchen’, wat enigszinds lijkt op spekkoek, in Wenigerode vind je zelfs een ‘Baumkuchenhaus’, een café gebouwd in de vorm van de bekende cake.

Benieuwd hoe je de beroemde bruiloftssoep maakt? Je ontdekt het in deze video! 

TEKST ROBIN MAASWINKEL BEELD iSTOCK BRON ONNOKLEYN.NL