Mister Kitchen ontdekt: het prachtige Duitse waddeneiland Sylt

delicious.friends Mister Kitchen gaan samen met vrienden op buitenkookavontuur op het Duitse Waddeneiland Sylt. De mannen ‘ontmoeten’ prachtige galloway-runderen en plukken waddengroenten met kruidenvrouw Maria Schiertz. Wad lekker!

Culinair Duits van maandag tot vrijdag: onze 5 favoriete Duitse streekgerechten.

Sylter galloway runderen
Mister Kitchen: “Na onze kennismaking met de mosselen en oesters, vervolgen we onze culinaire strooptocht over het eiland. We beginnen bij de familie Andersen, die wollige galloway-runderen houdt. Dit Schotse oerras heeft weinig verzorging nodig, kan met zijn ruwe, ruige vacht het hele jaar buiten lopen en is daarom perfect om te laten grazen in uitgestrekte natuurgebieden zoals hier. Omdat Sylt een stuk noordelijker ligt, kan het hier ’s winters namelijk een stuk kouder worden dan op onze Wadden. De gallowayrunderen zien er imposant uit, maar wanneer we over een hekje hun wei inklimmen blijken ze heel mak en nieuwsgierig. Het ras levert behalve prachtige plaatjes ook mooi ziltig vlees op dat direct in de familiewinkel aan particulier en restaurant wordt verkocht.”

Mister Kitchen Sylt delicious.

Natuur & strand
“Een groot deel van Sylt is beschermd natuurgebied. Vandaar dat de uitgestrekte stranden en duinpartijen niet zijn volgebouwd. Hoewel de meeste mensen hier voor hun rust komen, is er genoeg dynamiek. Zo zijn er door de wind en golven veel (kyte)surfmogelijkheden en is er zelfs een worldcupwedstrijd. Daarnaast zijn er in de duinen een aantal exclusieve beachclubs verstopt. De bekendste is Sansibar, die zo populair is dat je er maanden van tevoren een stoeltje moet reserveren.”

Mister Kitchen Sylt delicious.          Mister Kitchen deel 2 Sylt 10-2015 delicious.

Plukwandeling met fijnproevers
“Vervolgens hebben we een afspraak met tweesterrenchef Jan-Philipp Berner en zijn kruidenvrouw Maria Schierz. Met deze lokale fijnproevers maken wij een plukwandeling langs de kust. We proeven uiteraard zilte bekenden als zeekraal, maar er gaat ook een wereld aan onbekend zeegroen voor ons open. Tussen de wirwar aan planten weet Maria steeds iets anders smakelijks tevoorschijn te plukken. Vooral de lange grasstengels (schorrenkruidgras), die smaken naar de beste koriander ooit, kenden wij nog niet en zijn wirklich wunderbar! Maria plukt alleen wat er op dat moment in het seizoen voldoende groeit en op zijn best is. Daarmee bepaalt de plukker dus voor een groot deel de smaken op de steeds veranderende, lokale kaart van restaurant Söl’ring Hof. Dit restaurant doet ons wat filosofie en zee-invloeden denken aan een kruising tussen het Deense Noma en onze eigen Kromme Watergang in Zeeland. Dat wordt duidelijk wanneer chef Jan-Philipp een Sylter oester bereidt met versgeplukt groen en andere lokale smaakmakers. Nee, op Sylt ontbreekt het de lekkerbek die ontspanning zoekt aan hélemaal niets.”

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

Waddeneiland Sylt valt onder de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Vanwege het zeeklimaat werd het beroemde katenspek uit Holstein gerookt onder het dak van met riet bedekte huizen- katen. Benieuwd hoe dat katenspek gemaakt wordt?

PRODUCTIE, TEKST, RECEPTEN MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING GERECHTEN CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN M.M.V. QVIST OUTDOOR COOKING, FIAT  NEDERLAND, PETER DERKS, VICTOR DE LAUNAY, JUTTA VIELBERG (SYLT MARKETING)

Mister Kitchen deel 2 Sylt 10-2015 delicious.