6x de lekkerste eetadressen in Thüringen

Je vindt er wijn, craft bier en hippe koffiezaakjes. Maar in Thüringen moet je eigenlijk maar voor één ding zijn: de Thüringer bratwurst. Het is stevige, niet te dikke, niet te vette (20% minder vet dan andere Duitse bratwurst) en sappige worst. Met kruidige smaakmakers als karwij, marjoraan, zwarte peper, zout en ook knoflook. Volgens sommigen eet je er mosterd bij en volgens anderen juist niets. In ieder geval drink je er een biertje naast. Wij geven je de leukste adressen in Thüringen, die je als foodie niet mag missen.

meer over Thüringen
– Typisch zijn de Thüringen Klobe (Thuringian dumplings), ballen gemaakt van 2/3 van aardappelpuree en 1/3 ongekookte aardappel. Er is zelf een ‘dumpling museum’ in Thüringen!
– Ook is er een Nationalpark in Thüringen, waar wilde knoflook en daslook groeit.

Bier van thuis
Een frisse wind in het Thüringen bierland zijn de jongens van Heimathafen, te vinden op een funky industriële plek aan de rafelrand van Erfurt. Ze maken op eigen wijze nieuw Duits bier: Gaby (wit), Egon (pils) en Jack (pale ale). Lekkere, karaktervolle biertjes, vrij hoppig van smaak. Brouwer Jan Schlennstedt werkte vanaf z’n 18e bij grote brouwerijen en vond het tijd om terug te keren naar ‘die Heimat!’
heimathafen-bier.de

Lees ook meteen even waarom Duitse sekt de nieuwe champagne is.

Duits brood
Bij Backstube in het historische Kramerbrücke Kwartier in Erfurt proeven we het beroemde lichtzure Duitse brood, gebakken met bloem uit de regio. Het deeg rijst in oude houten bakken, zoals vroeger ook gebeurde.
Backstube, Kreuzgasse 2, Erfurt

Speciale koffie
Ontdek in Erfurt ook Epitome Coffee, een hippe koffiebar die perfect zou passen in Berlijn of Amsterdam. Maar Annicka en haar Australiër Sebastian verhuisden juist van Berlijn naar Erfurt, want ‘hier zijn de mensen veel vriendelijker’. Sebastian brandt z’n koffie niet zo licht als Scandinaviërs, maar ook niet zo donker als Italianen.
epitomecoffee.com

Hemelse taart 
Soms eet je taart waar je stil van valt… Dat gebeurt je bij Koriat, aan een prachtig, lommerrijk pleintje in Weimar. Licht, luchtig, romig en notig, hemels! Cheesecake gevat in een heel mooi dun korstdeeg, gevuld met licht gebakken kwark, met daarop lichte karamel met stukjes hazelnoot. Koriat is van de Israëlische taartbakkerij Aviv Koriat, met ja, óók een vestiging in hip Berlijn.
koriat.de

In Duitsland zijn ze gek op zoet. Vinden wij niet gek. Daarom: 5x typische Duitse konditorei.

Mosterdtraditie 
De mosterdmolen van Kleinhettstedt is een familiebedrijf zoals ze je maar zelden ziet: vanaf 1742 maakt deze familie al mosterd! Sybille Morgenroth maakt de pure middelgrove mosterd nu samen met haar broer Ulf en moeder Katherine. Kies een van de ruim 15 soorten: van sinaasappel- en vijgenmosterd tot kummelmosterd en mieriksmosterd. En hun klassieke mosterd is perfect bij worst!
premiumsenf.de

Worstcultuur 
Wat de pasta is voor Italianen, is Thüringen-worst voor Thüringers. Volgens sommigen eet je er mosterd bij en volgens anderen juist niets. Vooral Faustfood, in de mooie oude binnenstad van Erfurt, is leuk en lekker, omdat ze de worst voor je neus grillen op grote bbq’s.
faustfood.de

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

Je kunt overal worsten vinden, maar als je de échte wil proeven, moet je naar Thüringen! In de video hieronder leggen we uit waarom.

 TEKST MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

duitseworst-delicious