6 etiquetteregels die komen kijken bij het kerstdiner

In samenwerking met Jumbo

Ga jij niet zoals veel Nederlanders aan de gourmet, maar schuif je aan bij (óf organiseer je zelf) een chic kerstdiner? Van tafel dekken tot netjes eten: er komt veel kijken bij een formeel diner. Het is dus geen slecht idee om je te verdiepen in de bijbehorende etiquetteregels.

Zo ga je goed voorbereid aan tafel.

1. Voorbereiding is alles

Een goede gastheer of -vrouw stuurt op tijd een uitnodiging. Zeker in de kerstperiode kan voor velen de agenda snel volstromen, dus houd hier rekening mee. Zet op de uitnodiging vanaf hoe laat de gasten welkom zijn en hoe laat het diner aanvangt. Geef aan dat het om een chic diner gaat, eventueel met vermelding van een dresscode.

Vraag om een reactie in de vorm van een RSVP en laat je gasten dieetwensen of allergieën tijdig doorgeven. Je wilt natuurlijk niet een heerlijk uitgebreid kerstdiner in elkaar zetten en er op de dag van het diner pas achterkomen dat het eigenlijk een vega kerstmenu had moeten zijn. Ook vragen of iemand alcohol drinkt kan handig zijn: misschien komen gasten met de auto of drinkt iemand om een andere reden niet.

Nadat je van iedereen reactie hebt ontvangen over de eventuele dieetwensen, kun je aan de slag met het voorbereiden van je diner. Welke kerstrecepten ga je maken? En welke (alcoholvrije) dranken passen hier goed bij?

2. Dek je tafel mooi

Op de dag van het diner is het naast kokkerellen belangrijk om de tafel volgens etiquette te dekken. Er bestaat namelijk een ‘juiste’ manier voor tafel dekken: tafellinnen, servetten, borden, bestek en glazen hebben ieder hun vaste plek op tafel.

Zo is het gebruikelijk om een onderbord op tafel te zetten en staan er tot wel drie glazen op tafel per persoon. Ook al het bestek ligt vanaf het begin van het diner netjes op tafel.

3. Wanneer je juist bij iemand op bezoek gaat

Ben je juist uitgenodigd voor een chic diner? Dan is het netjes om iets mee te nemen voor de organisator. Denk bijvoorbeeld aan een mooie fles wijn, wat lekkers voor bij de koffie achteraf of een ander klein presentje. Als er een dresscode vermeld staat in de uitnodiging, houd je hier dan aan.

4. Aan tafel

Als alle gasten zijn gearriveerd, is het tijd om aan tafel te gaan. En daar zitten misschien nog wel de meeste etiquetteregels aan van oudsher: tafelmanieren. Aan tafel zit je – als je het netjes aanpakt – rechtop met ontspannen schouders en houd je ellebogen van tafel. Leg voordat het diner begint je servet op schoot om vlekken door geknoei te voorkomen. Praat uiteraard niet met volle mond en onderbreek anderen niet terwijl ze spreken.

Veel diners beginnen met een toostmoment. Neem pas nadat de toast is uitgebracht voor het eerst een slok van je drankje. Drink je uit een wijnglas, houd dan het glas bij de steel vast om vingerafdrukken en opwarming van de wijn te voorkomen.

5. Gebruik het juiste bestek

Tijdens het kerstdiner krijg je vaak in ieder geval een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Het bestek voor deze gangen ligt al op tafel en gebruik je van buiten naar binnen. Ben je klaar met eten? Leg dan je bestek op tien voor half vier op het bord.

En eet je met een lepel uit een kom, breng dan de lepel naar je mond in plaats van je mond naar de lepel. Leg de lepel na afloop naast de kom.

6. Met je handen eten

Het klinkt misschien gek, maar er is geen etiquette die verbiedt om met de handen te eten. Vaak wordt er, bijvoorbeeld als er kipkluifjes op het menu staan, een vingerkommetje met citroenwater op tafel gezet waarin je je handen af kan spoelen.

Dat het ook weleens mis kan gaan, daar heeft zelfs Koningin Wilhelmina ervaring mee: een van de gasten van een staatsbanket zag het vingerkommetje aan voor drinkbeker. Om gêne bij de gast te voorkomen, besloot de koningin zelf ook uit het kommetje te drinken. Zo loste ze het netjes (volgens etiquette!) weer op. Het is namelijk niet netjes om anderen te wijzen op het overtreden van een etiquetteregel.

Kerstdiner zoals het heurt

Nu je weet welke etiquette aan bod komt bij een kerstdiner, is het enige wat je nog hoeft te doen lekkere kerstrecepten uit te zoeken. Heb jij al mooie gerechten in gedachten? Wat dacht je van een van de heerlijke desserts uit het nieuwe Delicious kerstnummer?

Je bestelt het nieuwe kerstnummer hier!

kerstetiquette
Unsplash