Bierliefhebber? Dit zijn onze favoriete Belgische bieren!

Denk je aan bier, dan denk je aan Vlaanderen. Al sinds de middeleeuwen dragen de zuiderburen dat vakmanschap hoog in het vaandel. Zowel in kwantiteit als kwaliteit staat België en Vlaanderen – met meer dan 2000 verschillende soorten bieren – aan de top. In sommige cafés kun je zelfs meer dan 250 biersoorten bestellen! Om het wat makkelijker te maken selecteerden wij onze favoriete Belgische bieren.

Ook heel lekker: koken met bier! Onze 5 lekkerste gerechten met bier.

Hoegaarden

De Hoegaarden brouwerij vindt zijn oorsprong in 1366. Hoegaarden wit wordt het meest gedronken en wordt gebrouwen met bronwater, gerstemout, hop, koriander en Curagao. Dit licht gehopte bier heeft een troebele witgele kleur en een frisse, zoete smaak. Hoegaarden bier wordt twee keer gegist, maar niet gefilterd. Vandaar dat je bij het bier het troebele uitzicht hebt, maar wel de gladde textuur.

Affligem Blond

Goudblond van kleur, licht bitter van smaak, met een zachte fruitigheid. Het heerlijk evenwichtige aroma doet denken aan vers brood, kruiden, citrus en vanille. Fan van de blonde? Probeer dan ook eens de dubbel of de zwaardere tripel. 

Brugse zot

Brugse zot wordt gebrouwen door brouwerij De Halve Maan in Brugge. Je hebt blond, dubbel en Brugse Bok (seizoensbier), een amberkleurig bier met een vol moutig aroma door het gebruik van geroosterde moutsoorten.

Oude Geuze Boon

Deze Oude Geuze is een traditioneel ongezoet en ongefilterd geuzebier uit het Pajottenland, de streek ten zuidwesten van Brussel die zo bekend is omwille van de lambiekbieren. Uit die lambiekbieren wordt de Geuze gemaakt. Ze ontstaan enkel door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. En net dat levert die heerlijke frisse en fruitige smaak op.

Bolleke

Het Bolleke, sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw het iconische bier van de stad Antwerpen. Het amberkleurige Bolleke wordt in twee keer in een bolvormig glas getapt en heeft een licht moutige, licht hoppige smaak met een toets van karamel. In Antwerpen wordt ie in elk café en op elk terras geserveerd.

Ename Pater

Een ongefilterd abdijbier dat geurt naar citrus, kruiden en hop en lekker verfrissend smaakt. Wordt gebrouwen in Brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België, in Oudenaarde in het hart van de Vlaamse Ardennen.  

Maneblusser

Een blond bier met een licht citrus aroma en een fijne afdronk, gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting. ‘Een vlot drinkbaar stadsbier, dat toch voldoende pit in zich heeft om met volle teugen van te genieten’, aldus de brouwers.

Selecteer zelf je favorieten uit deze lijst (of allemaal) en organiseer thuis een bierproeverij. Wil je nog meer bier-inspiratie én houd je van roadtrips? Dan is een beercation echt iets voor jou!

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

belgisch bier - delicious