5x culinaire hotspots in Groningen

City marketeer & local Lynn Zwartsenburg is geboren Groningse en laat je graag de culiparels van haar stad én provincie ontdekken. Proef een van deze vijf lokale keukens en beleef de bijzondere locaties.

Ook deze hotspots in Nederland zijn het bezoeken meer dan waard.

1. Puur, biologisch & lokaal

Op een kwartier rijden van de stad vind je statige borgboerderij De Piloersemaborg. Denk aan 19e eeuwse architectuur, boerenantiek en flinke stallen. Chef-kok Dick Soek kookt volgens de seizoenen. De lokale leveranciers zijn Dicks vrienden sinds hij hun kaas, vlees, vis, groenten en fruit ontdekte tijdens zijn ritjes door het Groningse land. Zijn stijl? Gronings op z’n Italiaans bereid: puur, biologisch en lokaal. Een idylle waar je kunt eten én overnachten, en dat maakt het plaatje perfect.
Restaurant Piloersemaborg, Den Ham.

2. Noord-Afrikaans ontbijt & lunch

De Folkingestraat is ooit bestempeld als de leukste winkelstraat van Groningen. Het is zeker levendig en gezellig vol eigenzinnige winkels, restaurants en zelfs verborgen kunst. Het Arabische Al-Ma’idah betekent de tafel, en bij El Maïda weten ze precies waar gastvrijheid voor staat. Hier neem ik mijn vrienden of familie mee naar toe om gezellig bij te praten tijdens het ontbijt of de lunch. Op tafel komen koude en warme broodjes, streetfood en zoetigheid. Of reserveer eens een Arabische high tea en laat je verrassen door nieuwe smaken.  In dezelfde straat vind je meer fijne familie van El Maïda; delicatessenwinkel Le Souk en restaurant Mechoui.
El Maïda, Folkingestraat, Groningen.

3. Gezelligste huiskamercafé van de stad

Het Noorderplantsoen is een begrip in Groningen, de heuvels en oevers van de vijvers zijn erg geliefd bij goed weer. En wij Groningers roemen Bramble om de geweldige cocktails en de typische huiskamersfeer. Tel daar het grote terras bij op, de gastvrije sfeer en het zicht op het groene plantsoen en je begrijpt waarom ik iedereen hier wil laten genieten van een drankje. Voor wie actie wil voor of na het borrelen, is direct tegenover Bramble de jeu-de-boulesbar BOEL. Hier kun je naast lekker eten en drinken ook een spelletje petanque spelen.
Bramble
, Noorderstationstraat. BOEL, Nieuwe Ebbingestraat.

4. Lekker vegan

Of je nu veganistisch, vegetarisch, flexitarisch of eigenlijk alles eet; als je openstaat voor nieuwe smaken en verrassende combi’s ben je hier aan het juiste adres. Achterwerk dankt haar naam aan de ligging, je vindt het namelijk pal achter nachtclub OOST waar ik graag kom. Dit vegan restaurant is klein, hip en informeel. Chef Fareeda van der Marel verrast met liefst lokale groenten die zij poft, roostert, frituurt of verwerkt in een zalige saus. In Noord-Nederland is dit het eerste vegan fine cuisine restaurant. Zodra de weergoden meewerken, reserveer ik het liefst op het zonnige terras zo’n veelzijdig vega etentje met vrienden.
Achterwerk, Oosterstraat.

5. ’t Kleine Oestertje

De naam zegt het al, dit is een klein visrestaurant maar het eten is groots. Het ligt een beetje verstopt en dat is logisch als je weet dat Oldenhove op het voormalig waddeneiland Humsterland ligt. Ooit lag het in de toenmalige Lauwerszee, gevangen in het Westerkwartier. Nog steeds komt veel vis van heel dichtbij. Ga dus voor kraakverse waddenoesters of het visverwennerijmenu.
‘t Kleine Oestertje, Schoolstraat, Oldehove, 0594-597520.

Wil je meer Gronings geluk ontdekken? Kijk hier voor nog meer bijzondere adressen.

Tekst: Lynn Zwartsenburg. Beeld: Bjorn Hendriks en Nenah Noordhoek

Groningen Bramble - delicious