zo spannend smaakt Luxemburg

advertorial

Van gezellige cafés tot sterrenrestaurants, de eetcultuur is als het land zelf: een mozaïek van culturen, kleuren en smaken. De Luxemburgse gastronomie omvat gerechten uit de regio’s en uit de hele wereld. Niet alleen de tradities van het land worden hierin weerspiegeld, maar ook de multiculturele invloeden, met name die van de Italiaanse en Portugese gemeenschappen.

Mensen gaan graag uit eten in het Groothertogdom. En niet zonder reden, want hoewel Luxemburg een van de kleinste landen van Europa is, maakt het indruk met vele hoogtepunten: talrijke met sterren bekroonde huizen, waaronder het beste vegetarische restaurant ter wereld, zijn representatief voor een algemeen hoog culinair niveau.

Dit is ook terug te vinden in vele plaatsen waar hartige regionale specialiteiten op het menu staan, zoals de zogenaamde Kniddelen (deegtasjes) in geraffineerde variaties of de beroemde Riesling Paschtéit (paté met wijngelei en vleesvulling).

Zoete zonde en sprankelende crémant

Op weekmarkten en festivals serveren Luxemburgers graag hartige gerechten zoals lokale worst- en hamspecialiteiten en zogenaamde Gromperekichelcher (gefrituurde aardappelkoeken). Na een bezoek aan de markt is het tijd voor een zoete traktatie: de vele banketbakkerijen en chocolaterieën zijn een lust voor het oog en de smaak.

Luxemburg is ook een land van goede wijnen. De Romeinen wisten het terroir in het zuidoosten van het land al te benutten. In de wijngaarden langs de karakteristiek meanderende Moezel is het altijd één tot twee graden warmer dan in de rest van het land en schijnt de zon ideaal op de hellingen.

Topomstandigheden voor wijnboeren: hier groeien de druiven van negen verschillende druivenrassen voor de beste wijnen van Luxemburg. En voor de bijzondere momenten bubbelt de fijne Luxemburgse Crémant in het glas.

Ontdek hier de lekkerste restaurants en producten van Luxemburg!

luxemburg
© Alfonso Salgueiro/LFT