tip voor Texel: proef lokaal speciaalbier met zwarte bes, bramen en hibiscus uit het Voedselbos

Wil je deze zomer iets bijzonders proeven? Brouwerij Texels maakt bier met zwarte bes, bramen en hibiscus uit het Voedselbos aan de overkant van de brouwerij.

Dit fruitbier is nu nog alleen verkrijgbaar op het eiland, maar met een beetje geluk straks ook op het vasteland. Wij mochten langskomen om het nieuwe fruitbier alvast te proeven.

Zeezout, zeekraal en heidehoning

Als je van de veerboot stapt, ben je zo bij Brouwerij Texels in Oudeschild, aan de rand van het natuurgebied ‘De Hoge Berg’. Het gebouw was ooit een zuivelfabriek waar onder andere Edammer kaas werd gemaakt, maar nu staan er koperen brouwketels waarin de Texelse brouwmeesters sinds 1999 bieren brouwen met unieke en lokale ingrediënten als zeezout, zeekraal en heidehoning.

Het assortiment van Texels bestaat uit dertien jaarrond bieren. Texels Skuumkoppe is de bekendste, maar proef vooral ook eens Texels Zeebries Blond, een licht blond bier met een vleug zeevenkel, of Texels Skiller Wit, vol en romig met een hint van citrus en kruiden.

Texels Geheim

Elke maand brouwen de Texelse brouwmeesters een nieuw, heel speciaal bier genaamd ‘Texels Geheim’. Van dit bier maken ze een exclusieve oplage, die in het proeflokaal wordt aangeboden. Als bezoeker krijg je de kans om dit ‘geheime’ bier te proeven en te beoordelen.

Elk jaar wordt een winnaar gekozen. Het winnende bier mag naar het vasteland om volop gebrouwen te worden voor het grote publiek.

Bier uit het Voedselbos

Het volgende bier dat meedoet is extra speciaal: voor het eerst wordt fruit uit het Voedselbos aan de overkant van de brouwerij aan het bier toegevoegd. Dit Voedselbos is aangelegd door de Texelse familie Boersen.

Trudy en Willem Boersen groeiden allebei op op een Texelse boerderij en droomden ervan om voor zichzelf te beginnen. In 1994 begonnen ze klein met een aardbeienkraam langs de weg. Er waren toen geen andere aardbeibedrijven op het eiland, waardoor het kraampje nogal in trek was.

Elke dag stond er een rij, en Trudy en Willem konden het kraampje haast niet vol plukken. Op een dag zei een Texelse vrouw in de rij: ‘Geef maar een bakje, dan pluk ik hem zelf vol en betaal ik ervoor.’ Zo ontstond het idee om een zelfpluktuin te beginnen.

Sinds 2014 werkt ook zoon Jacco in het bedrijf, en nu runt hij samen met zijn moeder de pluktuin. Het Voedselbos heeft nu een oppervlakte van ruim zes hectare, met 3.000 bomen, 5.000 struiken, 25.000 planten, 20.000 kilo oogst per jaar en meer dan 100 soorten fruit, waaronder kersen, pruimen, appels, peren, nectarines, abrikozen, vijgen, moerbeien en mispels.

Bier met zwarte bes, bramen en hibiscus

En nu komt er dus een bier met ingrediënten uit dit Voedselbos. Jacco vertelt: ‘In het voorjaar kwam Tom van der Veen langs met het idee voor een fruitbier. Texels had namelijk nog nooit een fruitbier gebrouwen. Er schijnen wat ingewikkelde aspecten aan fruitbier brouwen te zitten, en ze wilden hiermee experimenteren.’

‘Tom koos een aantal fruitsoorten: aardbei, framboos, bramen en zwarte bessen. Hier maakten we een eerste test mee. Omdat je het fruit niet vers of koud in een biervat kunt doen, maakte mijn moeder een warme puree – zij maakt ook alle jams en siropen – en met een warm keteltje liep ik zo naar de brouwerij en goten we het in het brouwvat. Dit was om te voorkomen dat er verkeerde gisten in zouden komen. De eerste batch hebben we geproefd, en uiteindelijk bleek dat vooral de zwarte bes en bramen een heel lekkere smaak geven. Tom vulde dit nog aan met hibiscus.’

Dit zevende Texels Geheim wordt het eerste fruitbier van Texels. De zwarte bes en bramen geven een zoete en frisse smaak, en maken dit heerlijk bier voor de zomer. Ga jij proeven?