sterk spul bij van kleef

Bij Van Kleef in Den Haag loop je niet alleen naar binnen voor de beroemde walnotenlikeur, Haagse kruidenbitter of jenevers, maar ook voor een verhaal, rondleiding en het interieur! 

Eigenaresse Fleur weet bij elk distillaat wel een smeuïg verhaal en vertelt vol passie over de oorsprong en de geschiedenis van het pan. Van 1842 tot 1986 werden hier de heerlijkste jenevers, bitterextracten en likeuren geproduceerd. Tot 1986, het jaar dat Van Kleef als laatste Haagse distilleerderij de deuren sloot en er besloten werd niet meer te stoken in het centrum, wegens brandgevaar.

Fleur en haar partner Louis (die in 2015 is overleden, red.) hebben de distilleerderij een nieuw leven als museum gegeven en alles grondig gerestaureerd, met behoud van het prachtige oude winkelinterieur. De oude recepten zijn altijd bewaard gebleven en worden nog gebruikt. Alle likeur en andere distillaten worden ambachtelijk gemaakt van pure graanalcohol bij kleine stokerijen. Bij Van Kleef geen geur-, kleur- of smaakstoffen. Likeuren van dubbele zoute drop en laurier (salmiak), walnoten, gember, rozen, cacaobonen en kummel vallen allemaal even goed in de smaak. Alles is te proeven. Een aanrader om met een groep vrienden of collega’s te bezoeken. In de binnentuin roken ze makreel en volgens Fleur past de anijslikeur van kummel daar héél goed bij!

Van Kleef, Lange Beestenmarkt 109, Den Haag