10 x De leukste stadsstranden van Nederland

Nederland ligt voor een groot deel aan de kust, maar lang niet iedereen heeft een strand in de buurt. Stadsstranden zijn dan een uitkomst en je vindt ze verspreid door het hele land. Dit zijn de leukste stadsstranden van Nederland! Te vinden in de grotere steden, maar ook kleinere dorpjes.

Liever naar de kust? Dit zijn de favoriete strandtenten van de delicious. redactie.

De leukste stadsstranden van Nederland

Alkmaar: Stadsstrand de Kade

Stadsstrand de Kade is een creatieve hangout gevestigd op de Noorderkade in Alkmaar. Overdag eet je er de lekkerste broodjes en salades en ’s avonds pizza en burgers. Ook vind je er een gezellige vuurkorf, diverse live optredens, een Bring Your Own bbq plek!

Almere: Stadsstrand Almere Haven

Vanaf Amsterdam ben je er zó en je hebt keus uit meer dan 10 stadsstranden: Almere! Het leukste stadsstrand vinden wij echter die van Almere-Haven. Het zandstrand kijkt uit over het Gooimeer en heeft een leuke strandtent, genaamd de Jutter. Je ziet er veel windsurfers voorbijkomen en met name jonge gezinnen komen hier graag.

Amsterdam: PLLEK

Ooit bedacht als tijdelijke plek aan het IJ, nu is PLLEK niet meer weg te denken uit Amsterdam. Er is slim gebruik gemaakt van oude containers en buiten vind je een groot terras met heel veel picknicktafels. Op het aanliggende strandje is het heerlijk toeven en op de warmste dagen waan je je bijna aan de kust. Het eten is er altijd lekker en de drankjes koud. Reserveren voor een plekje aan een van de tafels is wel aan te raden.

Amsterdam: StrandZuid

Na de winter als ZuidPool door het leven te zijn gegaan is StrandZuid er vanaf de eerste zomerse zonnestralen weer bij. Het ‘strand’ ligt achter de RAI en is omringd met veel groen en bomen. Het terras en strand bieden plek aan velen en ’s avonds verandert het naar een hippe hotspot.

Lemmer: Beach Club Lemmer

Friesland barst van het water en dito terrassen, maar geen zo groot als Beach Club Lemmer aan het IJsselmeer. De zaak is groot, héél groot. Net als het fijne terras met verschillende hoekjes, zitjes en tafels. Fijn voor een korte pitstop of hele middag in de zon.

Artikel gaat verder na de afbeelding

Deventer: Meadow

Elk jaar tussen april en oktober opent Meadow aan het Deventer Stadsstrand zijn deuren. Het tijdelijke horecapaviljoen wordt elk jaar weer opgebouwd uit zeecontainers en gerecyclede bouwmaterialen en heeft uitzicht op de IJssel en de skyline van Deventer.

Garnwerd (Groningen): Garnwerd aan Zee

Ten Noorden van de stad Groningen ligt het pittoreske Garnwerd. Het dorpje grenst aan het Reitdiep en leent zich daardoor uitermate voor een stadsstrand, of liever gezegd: dorpsstrand. Garnwerd aan Zee is een heerlijke plek waar je met je boot kunt aanmeren, maar ook met de fiets, auto of benenwagen heen kunt komen. Geniet van een koffie op een van de loungebanken, lunch aan de tafeltjes of geniet van een borrel in de zon.

Haarlem: De Oerkap

Wie weleens met de trein van of naar Haarlem reist is deze plek waarschijnlijk al eens eerder opgevallen. De Oerkap is een stadsstrandje waar je langzaam langs rijdt zodra de stad in zicht is. Er hangt een relaxte, hippie-achtige vibe. Enige nadeel? Het is geen officiële zwemplek.

Monickendam: Strandvier in Monnickendam

Surfen, beachvolleyballen, zitten bij een kampvuur, aanmeren met je boot, spelletjes spelen en vooral helemaal niks doen op het zandstrand: het kan allemaal bij Strandvier aan de Gouwzee in Monnickendam. Een te gekke plek, voor jong en oud.

Utrecht: SOIA (Strand Oog in Al)

Strand Oog in Al, ook wel SOIA genoemd, is misschien wel het leukste stadsstrand van Utrecht. Je kunt er op je handdoekje liggen op het gras, neerploffen op een zitzak en zelfs genieten van een open lucht bioscoop! SOIA is open van ’s ochtends tot ’s avonds.

PLLEK Amsterdam
PLLEK Amsterdam