van kop tot staart een koe kopen

Wij zijn fan van het ‘kop tot staart’ principe, waarbij zoveel mogelijk van het dier gebruikt wordt en dus zo min mogelijk verloren gaat. Huub en Kirsten Marsman, van sameneenkoekopen.nl, hebben de koe bij de horens gevat en dit idee helemaal in hun bedrijf geïntegreerd. 

respect voor de koe

“Wij willen écht al het vlees dat een koe ons geeft gebruiken, niets verspillen. Daarnaast moeten de vleespakketten het vlees bevatten van de koe waarvan de klant via de website een deel heeft gekocht. De inhoud van het pakket is dus geen combinatie van verschillende koeien.” Kirsten Marsman

Je leest steeds vaker nare verhalen over de productie van vlees, en het vlees dat in de supermarkt ligt. Doorgefokte koeien, slechte leefomstandigheden of onnatuurlijke toevoegingen aan het vlees. Huub en Kirsten waren zelf op zoek naar een goed alternatief, maar kwamen niets tegen dat op alle vlakken aan hun eisen voldeed. Daarom zijn ze zelf ‘Samen een Koe Kopen’ gestart. Met respect en liefde voor koeien wilden ze niet alleen de leefomstandigheden van de vleeskoeien verbeteren, maar ook de kwaliteit van het vlees verhogen.

De Blonde d’Aquitaine en  Limousine koeien van Huub en Kirsten komen van boeren uit de Achterhoek, waar ze in ruime stallen en grote weilanden leven. Ze krijgen maximaal 1 of 2 kalveren, die gewoon bij hun moeder mogen blijven. Ook worden de koeien in de stallen bij hun maatjes ingedeeld, wat stress verminderd en de leefkwaliteit bevorderd. Tot in het kleinschalige slachthuis aan toe staan dierenwelzijn en professionaliteit hoog in het vaandel. De koeien worden met rust en respect behandeld.

Wanneer je via de site een (deel van een) koe koopt, wordt het oornummer van de koe aan je doorgegeven en word je op de hoogte gehouden van het hele proces, van stal tot aan jouw voordeur. Zo weet je precies wanneer jouw koe door Huub en Kirsten wordt opgehaald in hun twee-koe-trailer, naar het slachthuis wordt gebracht en bij de slager hangt om te rijpen. Wanneer het vlees rijp is, wordt het dezelfde dag versneden, verpakt en bezorgd. De “bijzondere” delen van de koe, zoals tong, staart en lever, worden niet over de pakketten verdeeld maar zijn los te bestellen voor de liefhebber.

Inmiddels is sameneenkoekopen.nl hard gegroeid en is het bedrijf uitgebreid. Sinds 2016 kun je ook duurzaam en biologisch vlees van sameneenkipkopen.nl en sameneenvarkenkopen.nl bestellen. Ook deze dieren hebben en goed leven gehad, zijn met respect behandeld en worden zo stress-vrij mogelijk vervoerd en geslacht.

TEKST EN BEELD ROOS VOLKERS BEWERKING LAURA VAN HEUSDEN

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 4 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd