6 tips voor restaurants in de Oostenrijkse Alpen – van Laura de Grave

6 tips voor restaurants in de Oostenrijkse Alpen – van Laura de Grave
Getty Images

Culinair Oostenrijk-expert Laura croste op haar elektrische motor door het land voor haar kookboek en tv-serie ‘Heerlijk Oostenrijk’ en heeft dus de beste tips voor culinaire hoogtepunten in de Alpen.

Deze wil je niet missen!

1. Rote Wand Chef’s Table

Dat Oostenrijk hard op weg is dé nieuwe culinaire bestemming van Europa te worden, komt mede door chef Julian Stieger die tijdens de Michelin uitreiking de Young Chef Award én 2 Michelinsterren won. Met een eigen Food Lab en 17-gangenmenu kun je dit restaurant de “Noma van Oostenrijk” noemen, maar dan met slechts 14 stoelen.

Make sure dat je hun Oostenrijkse versie van Fujisan (Japanse kruising tussen brioche en croissant) met lokaal lamsvet en luchtige vanillesaus proeft.

Rote Wand Chef’s Table – Zug 5, Lech am Arlberg

2. M32

Je kunt geen bezoek aan Salzburg maken zonder Salzburger Nockerl te proeven: drie soufflés die de bergen rondom de stad symboliseren. Bij M32 (het restaurant in het Museum der Moderne gelegen op de Mönchsberg) eet je de lekkerste.

Je moet er even voor met de lift omhoog maar dan heb je naast een goed een mooi uitzicht op je bord, óók een geweldig uitzicht op de stad.

M32 – Mönchsberg 32 – Salzburg

3. Bierol

Ga je naar Tirol, denk dan voortaan aan Bierol. De jonge bierbrouwers en chef (Thomas Moser) van Taproom & Restaurant zur LINÄ staan hier op zijn Oostenrijks modern te rock ‘n rollen.

Van hippe Zillertaler Graukassuppe met molkebier en varkenstot kokosschnitte met frambozenbier. Veel rijke smaken vol fattyness en crispyness, gepaired met ambachtelijk bier. Yayyy!

Bierol – Sonnendorf 27 – Schwoich

4. Döllerer’s Genusswelten

De bijnaam van Andreas Döllerer is ‘koning van de Alpine cuisine’. Deze tweesterren-chef kookt enkel met lokale producten, wat geweldige innovatieve Oostenrijkse gerechten oplevert zoals biet gegaard in gletsjerzand.

Zijn “Alpen Sint-Jakobsschelp” is gemaakt van beenmerg met crème van gerookte eidooier, want – aldus de chef: “In Oostenrijk hebben we geen zee.” Logisch, maar vooral erg lekker.

Döllerer’s Genusswelten – Markt 56 – Golling an der Salzach

5. Hirschen Schwarzenberg

Dit gezellige hotelrestaurant, waar broer (Peter) en zus (Pia) Fetz eigenaar zijn, en bevriend met chef Jonathan Burger en alle omringende lokale top producenten, heeft zojuist een Groene Michelinster gekregen. Er wordt hier volop gefermenteerd, dieren van kop-tot-staart verwerkt en zelfs eigen ham gemaakt.

De Schupfnudeln (of, zoals eigenaar Peter ze noemen: Oostenrijkse gnocchi in de vorm van dunne, kleine baguettes) zijn geweldig, maar eigenlijk is alles hier op de kaart dat.

Hirschen – Hof 14 – Schwarzenberg

6. Wedelhütte

Bij een trip naar de Alpen mogen klassiekers zoals Kaiserschmarrn (dé Oostenrijkse pannenkoek die gesneden wordt in de pan) natuurlijk niet ontbreken. De lekkerste en meest verse eet je in deze moderne skihut: elk weekend worden hier honderden eieren en liters verse melk worden met sneeuwscooters of pistenbully’s naar boven gebracht.

Extra bonus: je hebt hier ook een geweldige wijnkelder op 2350 meter én prachtig uitzicht op het Zillertal.

Wedelhütte – Hochzillertal